single.php
. . . opvoeding Gamen in tijden van corona

Gamen in tijden van corona

Gamen in tijden van corona

Wekenlang binnen zitten is geen makkelijke opgave. Wat moet je met al die tijd? Het is heel verleidelijk om dan maar veel te gaan gamen. Gamen is leuk, het zorgt voor spanning en afleiding. Je kunt helemaal verdwijnen in een andere wereld (zonder corona).

Ook als ouder vind je het misschien wel prettig als de kinderen achter de spelcomputer kruipen. Zo heb je rust om te werken in je home office.

Misschien is het helemaal niet zo’n probleem als er in deze tijd van thuis blijven wat meer gegamed wordt. Maar aan de andere kant wil je natuurlijk ook niet dat in deze tijd het gamen van jezelf of van je kind een probleem wordt.

De coronamaatregelen hebben veel invloed op hoe kinderen en jongeren zich voelen. Er is minder structuur en er zijn weinig leuke dingen te doen. Ook zien ze minder leeftijdsgenoten, ze voelen zich vaker eenzaam of verveeld. Het is dus niet vreemd dat sommige kinderen en jongeren meer gaan gamen. Dat betekent gelukkig niet dat er automatisch problemen met gamen ontstaan. Maar hoe ga je hier als ouder mee om? Hieronder noemen we een aantal tips voor ouders1Meer weten? Lees dit artikel van VAD over gamen in coronatijd.:

Tips voor ouders

  • Toon interesse in wat het gamen betekent voor je kind. Dat doe je bijvoorbeeld door open vragen te stellen en een spelletje mee te spelen. Probeer het positief te houden.
  • Lees informatie over gamen, zoals de voordelen en risico’s van gamen en wat die risico’s beïnvloedt.
  • Ga in gesprek over gamen en de digitale balans. Een goede digitale balans betekent dat gamen en ander beeldschermgebruik prima samengaan met de rest van je leven. Je voelt je sociaal, lichamelijk en mentaal gezond.
  • Maak concrete afspraken met elkaar over gamen. Die afspraken kunnen gaan over wanneer en hoe lang je kind mag gamen. Maak afspraken zo duidelijk en concreet mogelijk. Maar pas deze ook aan op de corona situatie. Het helpt om jongeren te laten meedenken over de regels die jullie met elkaar afspreken.
  • Je kunt eventueel samen afspreken dat je kind langer mag gamen dan voor corona. Leg uit waarom dat zo is, en dat deze afspraken tijdelijk zijn.
  • Moedig je kind aan om voldoende te bewegen op een dag2De Gezondheidsraad adviseert voor kinderen en jongeren minstens een uur beweging per dag..
  • Geef het goede voorbeeld: wees je bewust van je eigen schermtijd.
  • Weet dat gamen en ander beeldschermgebruik ook vaak oké is. Het geeft bijvoorbeeld de mogelijkheid om even te ontspannen.

Tips voor verantwoord gamen

In dit filmpje geven 3 bekende YouTubers en prof gamers tips hoe je gamen gezond & leuk houdt!

We hebben een aantal tips op een rij gezet hoe je het gamen leuk kan houden.

Kun je met vrienden afspreken thuis om te gamen? Het Nederlands Jeugdinstituut geeft onder andere de volgende tips hierover: 

Gamen met vrienden thuis

  • Zorg ervoor dat iedereen zijn handen wast als hij of zij binnenkomt.
  • Spreek van te voren af dat het niet doorgaat als iemand keelpijn heeft, verkouden is, hoest, niest, verhoging of koorts heeft of weinig lucht krijgt (benauwdheid).
  • Spreek van te voren af dat je vrienden thuisblijven als iemand bij hen thuis verkouden is, koorts heeft en/of benauwd is. Zoals de vader of moeder van je vriend of vriendin.  Als iemand bij jou thuis deze klachten heeft, moet jij thuisblijven. En mag je niemand bij jou thuis uitnodigen. Zo voorkom je dat je je vrienden besmet.
  • Als je gaat gamen: zorg ervoor dat je controllers schoon zijn. Maak ze ook weer schoon als je klaar bent.

(!) Houd het nieuws ook in de gaten. Het is mogelijk dat de overheid tot andere maatregelen besluit. 

Gamen om contact te houden

Soms is het niet mogelijk om af te spreken. Gamen kan natuurlijk ook een goede manier zijn om op afstand toch in contact met elkaar te blijven. Je kunt via Skype met elkaar praten terwijl je samen gamet. Er zijn ook allerlei apps waarbij je met elkaar kunt praten of videobellen en tegelijkertijd een spelletje kunt doen. Hieronder staan een aantal voorbeelden. Let op: sommige games zijn gratis, maar je kunt wel in-game aankopen doen. Bedenk van te voren hoeveel je maximaal wil uitgeven.

  • Op de website skribbl.io kun je met meerdere spelers Pictionary doen. Je kunt zelf de taal instellen.
  • Wordfeud: lijkt op scrabble. De app heeft ook een chat-functie.
  • Kolonisten van CatanMonopoly en Cluedo: deze spelletjes zijn gebaseerd op de bordspellen. Online kun je met meerdere spelers meedoen. Deze apps kosten geld.
  • SamenSpelen: Deze app lijkt op WhatsApp. Via de app kun je allerlei spelletjes doen en contact met elkaar houden. Denk bijvoorbeeld aan oude spelletjes zoals galgje en zeeslag. Er zijn ook nieuwe spelletjes zoals Emojij en FotoSlang. Deze spelletjes zijn speciaal bedacht voor (groot)ouders en (klein)kinderen.

Stel een vraag
Scroll naar boven