Je kind en gamen

Wat is er eigenlijk leuk aan gamen? Wat kun je doen als een kind te veel gamet? Welke tips geven andere ouders? In het onderstaande filmpje geeft een gezin uitleg over gamen met tips voor ouders en andere opvoeders.

Als ouder maakt u zich misschien zorgen om het gamegedrag van uw kind. U kunt bang zijn dat uw kind het contact met leeftijdsgenoten verliest. En dat uw kind te weinig “echt leuke dingen” doet, zoals buiten spelen of zwemmen.

Kinderen houden van spelen en digitaal spelen hoort daar ook bij. Als leeftijdsgenootjes van uw kind allemaal online zijn is het niet altijd verstandig (en niet leuk!) om uw kind buitenspel te zetten. 

Veel van de bekende zorgen zijn wetenschappelijk onderzocht en het uiteindelijke verhaal is genuanceerd: gamen is voor veel kinderen een hele leuke hobby met allerlei voordelen, maar wel een hobby die u goed in de gaten moet te houden. 

Het is daarom altijd verstandig om u goed te verdiepen in het gamegedrag van uw kind. Dit voorkomt overbezorgdheid, maar helpt u ook met het stellen van duidelijke regels die goed aansluiten bij de beleving van uw eigen 'gamer' en daarmee beter werken. Websites zoals Youtube en Twitch kunnen daarbij goed helpen. De pagina's hiernaast bieden bovendien praktische tips en nuttige voorbeeld opvoedvideo's