Online toxicity in games
Pesten en ander grensoverschrijdend gedrag in online games
In online games en game communities komen pesten en andere vormen van vervelend en grensoverschrijdend gedrag voor. Dit noemen we online toxicity. Online toxicity kan zorgen voor (psychische) problemen. Of het kan problemen erger maken.
In dit artikel lees je wat online toxicity is. Ook lees je wat je zelf kan doen bij online toxicity, hoe je anderen kan helpen en waar je hulp kan krijgen.
Wat is online toxicity?
Online toxicity gaat voor een deel over online pesten of cyberpesten, maar het is breder dan dat. Online pesten is bijvoorbeeld roddelen, bedreigen en ongewenste berichtjes en foto’s versturen of verspreiden.
Bij online toxicity gaat het ook om andere vormen van grensoverschrijdend gedrag. Gedrag dat ervoor zorgt dat andere gamers minder plezier hebben in hun spel. En waar gamers na het gamen nog last van kunnen hebben. Dit noem je toxisch gedrag.
Dit zijn voorbeelden van online toxicity in games:
- Flaming/rage: iemand scheldt andere gamers uit of behandelt ze op een andere manier slecht. Dit gebeurt meestal omdat iemand boos of teleurgesteld is na het verliezen van een spel.
- Griefing: iemand verpest expres de game of speelt expres slecht.
- Hate speech: iemand valt gamers aan op bepaalde eigenschappen. Bijvoorbeeld dat ze vrouw zijn, uit een bepaald land komen of op hun leeftijd.
- Doxing: iemand verspreidt privégegevens van een andere gamer. Of dreigt daarmee.
Waar komt online toxicity onder gamers voor?
Online toxicity komt voor in de online games zelf, of in de chats van die games. Dat kan een voice (gesproken) chat zijn of een geschreven chat. Het kan gebeuren in alle online games waar gamers met elkaar kunnen communiceren. Het verschilt per game en per situatie hoe vaak dit voorkomt.
Voorbeelden van games waar toxisch gedrag veel voorkomt zijn Call of Duty en League of Legends. Online toxicity komt ook voor op andere plekken waar gamers elkaar online ontmoeten, bijvoorbeeld gameforums zoals Reddit of Discord.
Wat zijn oorzaken van online toxiciteit in games?
Er zijn verschillende oorzaken waardoor online toxicity voorkomt in online games:
- Online is er meer afstand. In een game kan je anoniem blijven. Je hoeft niet je echte naam te gebruiken. Hierdoor voelen gamers zich vaak minder kwetsbaar. Doordat het allemaal online gebeurt, merken ze minder goed wat de gevolgen van hun gedrag zijn voor anderen.
- Willen winnen. Bij sommige games is de druk om te winnen heel hoog. Bijvoorbeeld als er een belangrijk toernooi is of je geldprijzen kan winnen. Dat kan zorgen voor hevige emoties. Gamers reageren die soms af op teamgenoten of tegenstanders.
- Toxische games: In sommige games of game communities komt toxisch gedrag vaker voor dan in andere. Hierdoor gaan sommige gamers het ‘normaal’ vinden om zich toxisch te gedragen.
- Niet genoeg bescherming. In veel games is geen toezicht op toxiciteit door bijvoorbeeld een moderator, een soort politieagent die de gedragsregels handhaaft. Of er is bescherming die niet goed werkt. Bijvoorbeeld: je kan aangeven dat een gamer zich slecht gedraagt, maar er is niemand die de persoon aanspreekt. Hierdoor kan iemand die zich toxisch gedraagt, gewoon doorgaan met dit gedrag. Terwijl er bij offline games en sporten vaak een ouder of scheidsrechter is die het spel in de gaten houdt.
Lees meer over de oorzaken in het onderzoek van Helpwanted, Game over: Gamer behoeften in een toxic landschap van online gaming
Wat zijn de gevolgen van online toxicity?
Online toxicity kan voor psychische problemen zorgen, zoals eenzaamheid, stress, angst en depressie. Ook kan het psychische problemen erger maken.
Een gamer kan ook andere problemen krijgen door online toxicity. Bijvoorbeeld geldproblemen doordat andere gamers iemand onder druk zetten om te veel geld te besteden aan een game.
Wat kan je zelf doen bij online toxicity?
- Blokkeer de persoon die jou lastigvalt.
- Maak een melding bij het gameplatform.
- Pas jouw instellingen aan. Zet bijvoorbeeld voicechat of een open chat uit. Of gebruik ‘vriendenlijsten’ om alleen met je vrienden te spelen
- Zoek positieve communities.
- Praat erover. Blijf er niet mee zitten. Vertel het aan iemand die je vertrouwt, bijvoorbeeld je ouders, een docent of mentor.
- Als het heel erg wordt: doe aangifte bij de politie. Verzamel voor een aangifte of melding zoveel mogelijk bewijs. Denk hierbij aan gebruikersnamen, accounts en screenshots of opnames van gesprekken.
Bekijk meer informatie en tips op veiliginternetten.nl
Voor anderen opkomen bij online toxicity
Merk je dat iemand online wordt gepest? Of op een andere manier wordt lastiggevallen? En wil je diegene helpen? Als je iets tegen toxisch gedrag doet, ben je een upstander. Op de website van Netwerk Mediawijsheid lees je wat kan doen als iemand anders last heeft van online toxicity
Tips voor ouders: hoe kan ik problemen door online toxicity voorkomen?
- Bij jonge kinderen: zorg dat je kind geen chatfunctie in online games heeft. Of alleen met vrienden kan chatten. Dit kan bij de instellingen van de game.
- Als je kind online gaat gamen, bespreek dan met je kind wat online toxicity is. Wat kan je kind tegenkomen als het online met anderen in contact komt? Wat spreken jullie daarover af?
- Speelt je kind al online games, dan kan je als ouder vragen of je kind hier ervaring mee heeft. Vertel je kind dat het altijd met jou kan praten als het iets vervelends meemaakt online.
Je leest op deze pagina van het NJI wat je als ouder kan doen tegen online pesten.
Hulp bij online toxicity
Heb je zelf last van online toxicity? Of ken je iemand die hier last van heeft? Hier vind je hulp:
- Helpwanted geeft informatie en advies bij alle vormen van online misbruik. Ook kan je er chatten met een hulpverlener.
- Op pestweb.nl kan je hulp krijgen bij (online) pesten.
- Op Stoppestennu.nl vind je een overzicht van andere instellingen die kunnen helpen bij (online) pesten.
- Bij de Kindertelefoon kan je praten over online pesten.
- Op Meldknop.nl vind je meer informatie over organisaties die jou kunnen helpen als je online wordt gepest.