single.php
. . . aantrekkingskracht Wat maakt gamen leuk?

Wat maakt gamen leuk?

Wat maakt gamen leuk?

Gamen is een populaire hobby. Veel mensen beleven er plezier aan. Maar wat precies maakt gamen zo leuk?

Flow

Gamers kunnen soms zo in een spel opgaan ze de tijd vergeten. Dat wordt flow genoemd. 1Dat wordt uitgelegd in dit boek over flow. En hoe kan je flow dan ervaren? Door een game te spelen die nét iets uitdagender is dan je aankan of gewend bent. Games zijn niet meer interessant als ze te makkelijk of te moeilijk zijn. Of als er niets meer bereikt kan worden in het spel.2Dat blijkt uit dit en dit artikel over waarom jongeren stoppen of doorgaan met gamen Je kunt flow ook ervaren bij andere activiteiten. Bijvoorbeeld bij hardlopen, schilderen of een muziekinstrument spelen.

Een game moet dus uitdagend zijn, maar wel haalbaar. Hoe langer je speelt, hoe beter je wordt in een game. Daarom worden games vaak moeilijker als je verder in het spel komt. De game blijft daardoor uitdagend én leuk.3Dat wordt besproken in dit artikel Hierdoor kan je dus elke keer weer flow ervaren als je gamet.

Je mentaal goed voelen

Er zijn verschillende kenmerken van games die het spel leuk maken. Denk bijvoorbeeld aan heldere doelen, beloningen en een gevoel van controle.4Dat blijkt bijvoorbeeld uit dit onderzoek over flow bij gamers Deze eigenschappen zorgen ervoor dat gamers zich mentaal goed voelen. Daarom vinden ze de game ook leuk. Om je mentaal goed te voelen zijn er drie verschillende dingen die je nodig hebt:

 • Autonomie: Zelf bepalen wat je doet;
 • Competentie: Goed zijn in wat je doet;
 • Verbondenheid: Het gevoel hebben dat je ergens bij hoort.

Omdat je je mentaal goed voelt tijdens het gamen, kom je steeds weer terug bij het spel. Dat maakt games zo aantrekkelijk.5Je kunt hier meer over lezen in dit artikel, deze review en deze review

Autonomie: Zelf bepalen wat je doet

Het is prettig om te voelen dat je controle hebt. En dat je de vrijheid hebt om zelf keuzes te maken. Je kunt dan zelf bepalen wat je doet. In veel games kun je op verschillende manieren een doel bereiken. Als gamer kun je dus je eigen weg kiezen. Er zijn verschillende voorbeelden van hoe gamers kunnen bepalen wat ze doen. Zo kunnen gamers bijvoorbeeld:

 • kiezen welk doel ze willen behalen,
 • vrij rondlopen in de game,
 • dingen maken of bouwen,
 • kiezen hoe hun personage in de game eruit ziet. 

Competentie: Goed zijn in wat je doet

Het is prettig om het gevoel te hebben dat je iets goed kan. 6 Dat wordt ook besproken in de sociale leertheorie Als je ergens goed in bent, wil je dat vaker doen. Ook wil je er dan graag nog beter in worden. Games beginnen vaak makkelijk en worden dan steeds een stukje moeilijker. Ook is het vaak heel duidelijk wat je moet leren of behalen om verder te komen. Bijvoorbeeld doordat je ziet hoeveel punten je nog moet halen voor het volgende level. Of doordat je een moeilijke actie moet uitvoeren om verder te komen. Je kunt daardoor met een duidelijk doel oefenen. Ondertussen voel je dat je steeds beter wordt.7Dat wordt besproken in deze review

In de game kun je dingen verzamelen, zoals voorwerpen, wapens en outfits. Deze verzamelingen en beloningen kunnen een gevoel van trots en plezier geven. Net als het winnen van een tegenstander in een sportwedstrijd. In een game kun je snel goed in iets worden. En daar complimenten voor krijgen van andere gamers. Dit verhoogt het zelfvertrouwen.8Dat wordt besproken in dit artikel en ook in dit artikel.

Verbondenheid: Het gevoel hebben dat je ergens bij hoort

Sociaal contact in games zorgt voor het gevoel dat je ergens bij hoort.9Dat wordt besproken in deze review en ook in deze review over games. Zo kun je met of tegen vrienden spelen die in dezelfde ruimte aanwezig zijn. Ook kun je online met gamers over de hele wereld gamen. In het spel kunnen gamers met elkaar chatten en samenwerken. Hierdoor sluiten ze online vriendschappen.

Eigen interesses

Er zijn veel verschillende soorten games. Gamers kunnen een spel kiezen dat past bij hun interesse. Iemand kan bijvoorbeeld zin hebben in competitie, omdat ze het leuk vinden om te winnen en beter te presteren dan anderen. Maar gamers kunnen ook gaan gamen omdat ze zin hebben in contact met andere gamers. Of omdat ze willen ontspannen en even ‘in een andere wereld’ willen zitten.10In dit artikel kun je meer lezen over motivaties om te gamen De gamer ontdekt de gamewereld en leeft mee met de hoofdpersoon. Net zoals bij het kijken van films of het lezen van boeken.

Conclusie

Wat maakt het spelen van games nou zo aantrekkelijk? Dat zijn in elk geval:

 1. De flow. Opgaan in een game voelt prettig en belonend;
 2. Je mentaal goed voelen. Dat komt doordat je:
  • Zelf kunt bepalen wat je doet (autonomie)
  • Goed bent in wat je doet (competentie)
  • Het gevoel hebt dat je ergens bij hoort (verbondenheid)
 3. Een game kiezen die past bij je interesse. Bijvoorbeeld een game met competitie of een rustige puzzelgame.

Stel een vraag
Scroll naar boven