single.php
. . . feiten Games om je mentale gezondheid te verbeteren

Games om je mentale gezondheid te verbeteren

Games om je mentale gezondheid te verbeteren

De meeste mensen denken bij gamen aan spellen die je voor je plezier en ontspanning speelt. Maar er is ook een andere soort game, namelijk de serious game. Een serious game heeft als doel om je iets te leren. Er zijn veel verschillende soorten serious games. Er zijn bijvoorbeeld games om iets te leren op school, te leren omgaan met emoties, of om piloten of artsen te trainen. Serious games zijn niet alleen nuttig, ze zijn ook heel leuk! Dit zorgt ervoor dat je iets sneller kan leren dan wanneer je het in een boek leest. Er zijn verschillende voorbeelden van interessante serious games die worden ingezet om de mentale gezondheid te verbeteren. We bespreken er hier drie. Een game tegen angst, één tegen depressie en één voor het omgaan met ADHD.

Verminderen van angst

In de onderstaande video kun je een voorbeeld zien van een serious game die gericht is op het verminderen van angst. MindLight is een speciale game gericht op kinderen met angstklachten.1Via deze link kan je het onderzoek lezen. In de game moet de speler een oud, behekst en donker huis verkennen. Door verschillende puzzels op te lossen komt de speler verder in het spel. De speler kan de kamers lichter maken door te ontspannen. De game meet namelijk hoeveel stress de speler ervaart. Hoe minder stress, hoe lichter de kamer wordt waar de speler zich in bevindt. Hierdoor leren kinderen omgaan met angst.

Bekijk de trailer van de serious game Mindlight door op de afbeelding te klikken.

Verminderen van depressieve gedachten

Een andere serious game voor mentale gezondheid is SPARX.2Via deze link kan je het onderzoek lezen. SPARX is een game voor jongeren met depressieve klachten. De game speelt zich af in een fantasiewereld die overheerst wordt door negatieve gedachten. De speler moet de balans herstellen van deze wereld door opdrachten uit te voeren. Dit kunnen opdrachten in de game zijn, of zelfs oefeningen voor in het echte leven. SPARX bestaat al sinds 2012, maar wordt nog steeds onderzocht en verbeterd.3 Via deze link kan je het onderzoek lezen.

Omgaan met ADHD

Er worden ook serious games gemaakt voor de mentale gezondheid van specifieke doelgroepen. Bijvoorbeeld voor kinderen met ADHD. Van kinderen met ADHD is bekend dat zij minder problemen met concentratie hebben wanneer ze gamen. Onderzoekers hebben daarom Plan-it Commander ontwikkeld.4Via deze link kan je het onderzoek lezen. In deze serious game leren kinderen omgaan met hun ADHD. Kinderen ontdekken in de game het heelal en worden in de ruimte op verschillende missies gestuurd. Kinderen leren op deze missies beter om te gaan met tijd, beter te plannen en om samen te werken.

Bekijk de trailer van de serious game Plan-it Commander door op de afbeelding te klikken.

Serious games op recept

Serious games om je mentale gezondheid te verbeteren worden steeds populairder. Dit komt omdat technieken om de games te maken verbeteren. En omdat er onderzoek wordt gedaan naar hoe goed deze games werken. Er zijn nu al best wat veelbelovende serious games beschikbaar. In de komende jaren zal dit zeker verder groeien. Het zou zomaar kunnen dat je in de toekomst een game op recept van de dokter krijgt!

Stel een vraag
Scroll naar boven