single.php
. . . opvoeding Word je gewelddadig van gewelddadige games?

Word je gewelddadig van gewelddadige games?

Word je gewelddadig van gewelddadige games?

Kan het spelen van gewelddadige games leiden tot geweld? Het is een discussie die in de media al lange tijd blijft terugkomen. Er is hier veel onderzoek naar gedaan. De belangrijkste bevindingen lees je op deze pagina.

Het spelen van gewelddadige games zou er voor zorgen dat kinderen zich gewelddadig gedragen in de echte wereld. Zoals vechten met andere mensen of het gebruik van wapens tegen mensen. Bijvoorbeeld na aanslagen op scholen in Amerika duikt dit verhaal op. Gewelddadige games, zoals Call of Duty, worden aangewezen als oorzaak van het geweld. Het spelen van een shooter (schietspel) zou de reden zijn dat iemand een schietpartij begint. Of de game zou zijn gebruikt als training.

Mensen leren van elkaar en van hun omgeving en kunnen hun omgeving als voorbeeld nemen. De gedachte dat het zien van geweld en uitvoeren van gewelddadige acties in een game tot geweld kan leiden, is dus helemaal niet gek. Veel jongeren spelen games en in veel games speelt geweld een rol. Onderzoekers hebben daarom veel onderzoek gedaan naar of het spelen van gewelddadige games een oorzaak kan zijn van geweld in de echte wereld.

Wat zegt de wetenschap hierover?

Eerst moeten we vaststellen wat we verstaan onder geweld.

Geweld is het met opzet gebruiken van lichamelijke kracht, dat (hoogstwaarschijnlijk) leidt tot lijden bij een ander. Bijvoorbeeld door een mens of dier te slaan of schoppen. Of met een wapen te schieten of slaan.

Gewelddadige games zijn games waarin geweld te zien is. Of toegepast kan worden door de speler.

Dit artikel gaat over de invloed van gewelddadige games op geweld. Lees hier meer over gewelddadige games en agressie.

Geweld heeft meerdere oorzaken

Of iemand gewelddadig gedrag laat zien kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld in wat voor omgeving iemand opgroeit en iemands persoonlijkheid. Denk hierbij ook aan stress en psychische problemen. Vaak gaat het om een combinatie van meerdere oorzaken. De vraag is of het spelen van bepaalde (gewelddadige) games hier ook een rol in kan spelen.

Geweld: geen bewijs, maar wel kanttekeningen

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat een directe oorzaak laat zien tussen het spelen van gewelddadige games en extreem geweld, zoals schietpartijen op scholen. Dat dit in Amerika veel vaker gebeurt dan in Europa, heeft waarschijnlijk eerder te maken met andere oorzaken. In Europa worden ook door jongeren veel gewelddadige spellen gespeeld, maar komen schietpartijen op scholen amper voor.

Maar er zijn wel drie kanttekeningen.

  1. Het zou wel kunnen dat mensen die aanslagen plegen, zich laten inspireren door games of een game gebruiken als oefening.
  2. Ook kan het zo zijn dat gewelddadige games op bepaalde mensen een andere invloed hebben dan op de gemiddelde mens. Op mensen die tot een schietpartij in staat zijn, vanwege hun persoonlijkheid of omstandigheden, hebben games dus misschien een andere invloed.
  3. Het is heel moeilijk om in onderzoek gamen als oorzaak vast te stellen voor gamen en geweld. Je kunt namelijk niet proefpersonen na het spelen van een game de mogelijkheid geven mensen echt geweld aan te doen.

Voor de theorie dat gamers die gewelddadige games spelen het verschil niet kunnen zien tussen fictie (een game) en realiteit (de werkelijkheid) is geen bewijs gevonden.

Wat betekent dit voor mij of mijn kind

De kans dat jouw kind of jij als gamer overgaat tot een aanslag of geweld tegen anderen door het spelen van games is dus heel klein. Dit is dus geen reden om gewelddadige games te verbieden of te beperken bij een gamend kind. Het is wel aan te raden om jonge kinderen niet bloot te stellen aan gewelddadige games. Met het PEGI-leeftijdsclassificatiesysteem kunnen ouders van te voren zien welke games geweld bevatten en voor welke leeftijden deze games geschikt zijn.

Conclusie

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het spelen van gewelddadige games leidt tot geweld tegen anderen. Let goed op jezelf of op een ander. Maak je je zorgen? Neem dan contact op met de Gamen Infolijn.

Stel een vraag
Scroll naar boven