Veelgestelde vragen

Algemeen & Cijfers

 

Opvoeding

 

Risico's

Hoeveel jongeren zijn verslaafd aan gamen?

Het werkelijke aantal gameverslaafden is moeilijk te bepalen. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan, maar je kunt de cijfers niet met elkaar vergelijken. Zo is er niet bij ieder onderzoek gekeken naar precies dezelfde leeftijdsgroep, of gaat het niet over dezelfde periode. Ook heeft het ene onderzoek het over gameverslaving en het ander over compulsief of overmatig gamen. Hieronder staan enkele uitkomsten uit verschillende onderzoeken.

Anderhalf procent van de jongeren tussen de 13 en 16 jaar is aan te merken als ‘gameverslaafd’. Dat komt neer op ongeveer 12.000 jongeren. Het gaat om meer jongens dan meisjes en dit percentage stijgt ieder jaar (Van Rooij et al., 2011).

Om problematisch, dwangmatig internetgebruik te meten is gekeken naar meerdere gedragingen. Hieruit kwam een score. Een combinatie van deze score met een internetgebruik van minstens 7 uur per week duidt op compulsief internetgebruik.

Van alle scholieren in het voortgezet onderwijs voldoet ruim vier procent aan de criteria voor compulsief internetgebruik. Het is opvallend dat dit bij jonge meisjes vaker voorkomt dan bij jongens. Op een leeftijd van 17-18 jaar lijken de rollen omgedraaid.

Het aantal mensen dat hulpt bij de verslavingszorg zoekt voor gamen is tot 2013 sterk gestegen en schommelt sindsdien rond de 500 per jaar. In 2015 waren er 537 personen met een hulpvraag voor internetgamen, wat neerkomt op 3 inwoners per 100.000 inwoners.

Lees hier meer informatie over cijfers en gamen.

 

Komen geweld en pesterijen online vaak voor en moet ik me zorgen maken op dat vlak?

Online pesterijen (cyber bullying) komen redelijk vaak voor. Online pesten bestaat uit uitschelden, roddelen, bedreigen, ongewenste seksuele foto’s of berichtjes ontvangen, vraag om iets seksueel opwindends te doen (9%) en foto’s van het slachtoffer zonder toestemming verspreiden.

Pesten komt voor via sociale media of via online spellen. Bij sociale media zijn pesters meestal bekende leeftijdsgenoten en in een online game mensen die alleen online bekend zijn. Jongens worden vaker online gepest dan meisjes.

Maar als meisjes gepest worden is dat vaker door iemand die ze kennen. Wanneer men gepest wordt door een bekende wordt dit vaker verzwegen. Het is moeilijker om het te vertellen omdat je die persoon in de echte wereld ook kent en de consequenties en gevolgen om het te vertellen daarom groter zouden kunnen zijn.

Je kan als ouder het gesprek aangaan en vragen of er gepest wordt online. Dit zelf in de gaten houden is tegenwoordig met de hoeveelheid aan communicatiemiddelen niet goed mogelijk.

 

RTS: wanneer stoppen deze spellen en zijn ze meestal oneplayer of multiplayer?

Net als MOBA’s (League of Legends) worden deze spellen per ‘ronde’ gespeeld. Voorbeeld: Een Starcraft wedstrijd, een Warcraft wedstrijd, etc. Dat duurt tussen de 10 minuten en een uur meestal, maar kan uitlopen. Je kan ze alleen spelen (single player campagne), maar het kan ook tegen spelers online (1/1 2/2, etc.). Online spelen, zeker 1 tegen 1, is heel populair.

Lees hier meer informatie over verschillende spellen.

 

Spelen meisjes andere games dan jongens?

Jongens en meisjes hebben verschillende voorkeuren in type games. Jongens hebben een grotere voorkeur voor fysieke games (actiespellen, racespellen en sportspellen). Meisje hebben een grotere voorkeur voor traditionele games (klassieke bordspellen en puzzels). Bij fantasygames zijn er geen verschillen.

Daarnaast spelen vrouwen en meisjes meer kleine, korte online spelletjes spelen op de computer (Wordfeud of candy crush). Ook online games waarbij het uiterlijk van het karakter zelf gecreëerd kunnen worden, waarbij je kan chatten, kleine spelletjes kan spelen en gezien kan worden door andere spelers worden vaker gespeeld door meisjes dan jongens.

Massive Multiplayer Online (spellen waarbij je met anderen online speelt in een virtuele wereld) games worden meer gespeeld door jongens.

Deze bevindingen worden bevestigd door de vijf meest gespeelde games door jongeren in het jaar 2014. Bij jongens staan actiespellen zoals Call of Duty, FIFA, GTA en Assasin’s Creed in de top vijf terwijl bij meisjes interactieve en korte online spelletjes zoals Candy Crush, Temple Run en The Sims in de top vijf staan.

 

Wanneer stopt een RPG?

Offline RPG Skyrim kan je uitspelen, maar je kan ook blijven ronddwalen (in je eentje), als je dat leuk vindt.
RPG is vooral een spel waar karakter ontwikkeling bewaard wordt en centraal staat, dat kan dus zowel online (MMO) of offline (alleen). In bepaalde mate is dus zelfs Grand Theft Auto een Role Playing Game, want ook daar ontwikkelt je karakter (een klein beetje).

Lees hier meer informatie over verschillende games. 

 

Wat voor speltypen zijn te onderscheiden?

Er zijn 3 type games:

 • Spellen die je offline (je speelt missies of tegen de computer) of online met anderen kunt spelen. Voorbeelden hier van zijn World of Warcraft, Counterstrike, Battlefield, Call of Duty online.
 • Kleine spelletjes die je op internet speelt (via een site of social media of smartphone/tablet). Voorbeelden hiervan zijn Candy Crush, Tetris of Wordfeud.
 • Spellen die je alleen maar offline kunt spelen zoals Grand Theft Auto en Sims2.

Meer informatie over verschillende games kun je hier vinden.

 

Welk type games zorgen ervoor dat kinderen langer blijven gamen?

De meeste uren per week worden besteed aan online games (11,7 uur per week) vergeleken met offline games (6,3 uur) en browsergames (2,7 uur). 
Onder online games vallen Role Playing Games (RPG’s) zoals Runescape en World of Warcraft en First Person Shooters (FPS) zoals Call of Duty en Counterstrike. 
In een andere studie werd ook gevonden dat mensen die Massive Multiplayer Online Role Playing Games (MMORPG’s) spelen meer tijd besteedden aan gamen.

Ook FPS spelers spelen gemiddeld lang per week (16 uur). Spelers van online games zijn vaak lid zijn van een clan. Dat is een groep andere spelers waar je een verbond mee hebt, zodat het moeilijk is jouw groep of clan in de steek te laten door te stoppen. Hierdoor speel je langer door dan je normaal gesproken zou doen. 

Bij MMORPG’s is zit er ook geen begin en eind het spel, wat een reden kan zijn dat zo lang wordt doorgespeeld en de spellen zo populair zijn. Anderen spelen misschien namelijk wel door als jij stopt. Zij komen dan dus verder in het spel en jij niet. Online games, en dan met name MMORPG en FSP’s zijn dus de games die het langst gespeeld worden.

Lees hier meer informatie over verschillende games.

 

Wat zijn lootboxes en wat zijn de verdienmodellen van de gameindustrie?

Het verdienmodel van games is sterk aan het veranderen de laatste tijd en dit heeft invloed op de speler. Hier beschrijven we de manieren waarop de game-industrie geld verdient aan games.

De goede oude tijd? Een compleet spel in een kartonnen doosje
In de jaren 90 kochten we computerspellen in de winkel die geïnstalleerd moesten worden op de computer. Deze spellen hadden vaak een duidelijk begin en een duidelijk einde. Wanneer het einde werd bereikt, was het afwachten tot het volgende spel uitkwam. Monkey Island, Grand Theft Auto, Command & Conquer, Call of Duty, Wolfenstein en Doom en Fallout zijn voorbeelden van spellen die uit die tijd komen. 

Stukjes spel bijkopen; Downloadable Content (DLC)
Vanaf 2000 konden spellen gekocht worden via het internet. Games begonnen uit verschillende delen te bestaan. Eerst kochten spelers het eerste gedeelte van het spel en later konden ze stukjes spel bijkopen, dit noem je downloadable content(DLC). Er wordt gedacht dat sommige uitgevers spellen expres korter maakten om meer geld te verdienen.

Free-to-play & micro-transacties
Vanaf 2010 verandert er een hoop door de smartphone en sociale media. Zo werden sommige spellen ineens gratis aangeboden (free-to-play). Farmville is hier een populair voorbeeld van. Dit is gratis te spelen via Facebook, maar tijdens het spel kun je extra onderdelen kopen die je beter kunnen maken in het spel. Dit noem je ook wel micro-transactions: je koopt, met kleine bedragen, onderdelen voor het spel.

Loot boxes: digitale schatkisten openen
Bij loot boxes worden geen kleine onderdelen of stukjes spel verkocht, maar de kans op een stukje spel. Er wordt dus een kansspel-element aan de game toegevoegd. Je koopt een schatkist waar altijd iets in zit, maar de speler weet niet wat.

De games van nu
Gratis games zoals Farmville kennen geen rem of einde. Je kunt er voor kiezen om geen geld uit te geven of juist heel veel. Van de gamers staat 10-20% bekend als ‘walvissen’: zij geven veel geld uit (gemiddeld zo’n 90 dollar per maand). 

De laatste tijd zijn veel populaire games gratis met de mogelijkheid om tijdens het gamen aankopen te doen. Dit kunnen loot boxes en micro-transacties zijn. Apps die je kunt downloaden op je smartphone of tablet zijn meestal ook gratis. Betaalde games zijn eerder uitzondering dan regel.  

 

Zijn adventurespellen meestal singeplayer of multiplayer of allebei?

Klassieke puzzel adventure games (Monkey Island, etc.) zijn meestal single player.
Open avonturenspellen zoals Grand Theft Auto zijn soms ook multiplayer, maar leunen ook sterk op Single Player campagne’s (alsof je een film kijkt).

Lees hier meer informatie over verschillende games.

Hoe ga ik om met online gokken en online betalingen?

Online betalingen bij het spelen van online games komt steeds meer voor. Dit gebeurt op drie manieren:
De games worden eerst gratis aangeboden, maar om verder te komen in het spel moet je betalen. De drang om jezelf te bewijzen, te verbeteren en te groeien in het spel zijn redenen waarom kinderen gamen leuk vinden en veel spelen. Hier wordt goed op ingespeeld door kinderen eerst enthousiast te maken over het spel en ze vervolgens geld te vragen om verder te kunnen spelen.
De game probeert je te laten inschrijven bij bedrijf en laat je facturen betalen om verder het spel te kunnen spelen. Je hebt vaak al zo veel tijd geïnvesteerd in het spel dat je er ook weer verder in wilt komen en dit kan op deze manier lukken, de motivatie om betaald te gamen wordt daardoor hoog.
De game laat je virtueel game geld kopen om bepaalde items aan te schaffen bij specifieke online game websites. Ook in dit geval is de tactiek om het kind eerst te laten wennen aan de game en groeien in de game, om vervolgens kinderen extraatjes aan te bieden waardoor ze nog beter kunnen worden. Dit trekt kinderen die al in die gamewereld zitten erg aan.
Online games waar het meeste geld aan wordt uitgegeven zijn MMORPG’s met World of Warcraft als game met de meeste betalende leden.

Belangrijk is dus om open met je kind te praten over hoe online betalingen werken en hoe de games en daarop inspelen. Het is belangrijk het kind bewust te maken van dit proces zodat zij meer op hun hoede zijn wanneer ze in zo’n situatie terecht komen. Ook is het belangrijk goede afspraken te maken met het kind over online betalingen.

 

Hoe kan ik het beste omgaan met mijn kind wanneer hij liegt over zijn of haar gamegebruik?

Het is lastig om te gaan met kinderen die liegen. Het is allereerst goed om te weten waarom je kind liegt. Er zijn verschillende redenen waarom kinderen liegen. De vijf meest voorkomende zijn:

 • testen hoe ver ze kunnen gaan
 • om onder straf uit te komen
 • om op te scheppen
 • aandacht te vragen
 • om iets te verzinnen als excuus om de schuld op iemand anders te schuiven.

Vaak liegen kinderen om onder een straf uit te komen. Je kan liegen proberen te voorkomen of verminderen door gewenst gedrag te belonen. Afwijzing van de ouders bevordert het liegen vaak, net als bestraffen. Een kind dat liegt straffen door niet meer met hem te praten of een argwanende houding tegenover het kind te hebben werkt het liegen vaak juist in de hand.

Om te voorkomen dat je in deze negatieve spiraal terecht komt is het juist belangrijk om, ondanks het verminderde vertrouwen, te blijven werken aan een vertrouwde en goede relatie met je kind. Dit voelt misschien onnatuurlijk en zal best moeilijk zijn, het is de beste methode is om meer leugens te voorkomen.

 

Hoe kan ik mijn kind het beste een game weigeren als ik deze niet geschikt vind?

De beste manier om de game te weigeren is te voorkomen dat de game gekocht wordt omdat het kind dan nog niet is blootgesteld aan het spel en het eerder accepteert dat de game wordt geweigerd. 

Of een game bij een kind past kan gecheckt worden met behulp van het Pan-European Game Information (PEGI) classificatiesysteem. Hierbij wordt met logo’s aangegeven of een game mogelijk schadelijk is voor jongere kinderen en waaruit de inhoud bestaat (bv. angstwekkend, geweld of grof taalgebruik). 

Je kunt ook kijken hoe een spel eruit ziet op Youtube. Je kunt dan zelf inschatten of een game geschikt is voor je kind. 

 

Hoe kan ik (problematisch) gamen bij mijn kinderen bespreekbaar maken?

Of je kind nou al problematisch gamet of dat je het gamen bespreekbaar wilt maken ter preventie, het beste is om rustig het gesprek aan te gaan met je kind. Luister en toon interesse in wat het gamen voor je kind betekent. Heel streng zijn en gamen verbieden werkt averechts. Hierdoor kan een kind gaan liegen of tegendraads worden. Praat samen ook over de voordelen van gamen, maar ook over mogelijke negatieve consequenties.

Een andere methode is om mee te gaan gamen om zo een betere band met het kind te krijgen en meer inzicht te krijgen in het gamegedrag. Op die manier zal je kind sneller naar je toe komen wanneer een probleem is met het gamen. Stel verder samen duidelijke regels op en deel enkel milde straffen uit wanneer deze regels overtreden worden. Beloon je kind wanneer hij zich wel aan de regels houdt.

Meer informatie over opvoeding en gamen kun je hier vinden.

 

Hoe lang mag mijn kind gamen in de vakantie?

Grenzen aangeven en consequent zijn in het naleven ervan kan lastig zijn. Helemaal wanneer ze vrij hebben van school en veel vrije tijd hebben. Deze vrije tijd kan leiden leidt meestal tot meer en langer gamen op een dag. Het is niet perse erg als je kind veel gamet, maar het is wel belangrijk dat hij naast het gamen ook nog andere dingen onderneemt. 

Gamen is ook goed voor het ruimtelijk inzicht en de taalcompetenties. Als je kind in de vakantie meer gamet dan normaal is dit dus niet meteen iets om je zorgen over te maken. Wanneer het gamen negatieve effecten op het gedrag van je kind heeft verandert dit de zaak.

 

Hoe zorg ik dat mijn kind minder gaat gamen?

 • Bespreek met je kind waarom het belangrijk is om niet te veel te gamen
 • Maak duidelijke afspraken met je kind over het aantal uren gamen
 • Kondig aan wat de consequenties zijn als je kind zich niet aan de afspraak houdt
 • Help je kind bij het bedenken van andere dingen om te doen
 • Beloon een vermindering van het aantal game uren
 • Kondig de stopmomenten duidelijk aan (meermaals), zodat kinderen zich voor kunnen bereiden
 • Het is ook mogelijk om een tijdslot in te stellen. Dit zal waarschijnlijk alleen bij jonge kinderen mogelijk zijn. Hier vind je meer informatie over de mogelijkheden van tijdsloten op verschillende devices
 • Een latere stap kan zijn het weghalen van media apparatuur, zoals game consoles, pc’s en televisies, uit de kamer van je kind. Dit werkt vermoedelijk alleen bij jonge kinderen.
 • Verder lijkt het erop dat wanneer computers, televisies en consoles niet de hele dag aanstaan dit leidt tot een aanzienlijke vermindering van het mediagebruik.

Meer tips voor ouders kun je hier vinden.

 

Mijn man gamet ook veel, en ik ben vaak in de weer met mijn telefoon. Is dat erg?

Het is belangrijk dat je je als ouder bewust bent van je voorbeeldfunctie. Als jij zelf veel gamet of op je telefoon zit te kijken, vindt je kind dat al snel normaal. Los van dat je geen goed voorbeeld geeft, is het ook niet echt gezellig als iedereen achter een scherm zit. Het wordt dan bovendien een stuk moeilijker om het gamegedrag van je kind aan banden te leggen, mocht dat nodig zijn. Vind jij het moeilijk om je telefoon af en toe neer te leggen. Stel dan ook regels voor jezelf op.

 

Moet ik bij een meisje op andere dingen letten dan bij een jongen?

Jongens gamen over het algemeen langer en meer dan meisjes. Ook is er verschil in het soort games dat ze spelen. Jongens hebben voorkeur voor games met veel actie en games die je lang aan één stuk kan spelen. 

Meisjes spelen graag korte, interactieve, online games die ze vaak even snel tussendoor doen en waarbij je kan chatten met andere mensen. Bij meisjes is het belangrijk om in de gaten te houden wat ze online allemaal delen en met wie ze dat doen. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor games, maar ook voor social media. 

Wil je tips en adviezen over mediaopvoeding, bekijk dan de tipsheet over mediaopvoeding van het Nederlands Jeugd Instituut.

 

Op welke signalen moet ik letten om te zien dat gamen uit de hand dreigt te lopen?

Allereerst is het goed om te kijken hoeveel uur het kind per dag gamet. Het is vrij normaal als een kind gemiddeld anderhalf uur per dag gamet. Zolang het niet ten koste gaat van dagelijkse verplichtingen zoals huiswerk en je kind geen gedrag laat zien wat kan wijzen op problematisch gamen hoef je je geen zorgen te maken. Gedrag waar je aan kunt denken:

 • isolatie
 • eenzaamheid
 • depressieve symptomen
 • het uitdrukken van emoties door middel van gamen
 • agressie
 • snel geïrriteerd raken

Lees hier onze tips voor ouders.

 

Vanaf welke leeftijd kan ik mijn kind laten gamen?

Over de vraag of jonge kinderen wel zouden moeten gamen zijn verschillende meningen. Maar begrenzing is wel belangrijk, daar zijn alle deskundigen het over eens. Gamen kan ook voor jonge kinderen heel leuk en leerzaam zijn. Maar je moet het zien als een extraatje.

Het is belangrijk dat ze zich op allerlei verschillende manieren ontwikkelen. Zo is beweging belangrijk, maar ook lezen, knutselen en spelletjes spelen. Als ouder is het daarom het allerbelangrijkste om een balans te vinden in al deze activiteiten.

Er zijn geen vaste regels voor hoe vaak en hoe lang een kind mag gamen en televisie kijken. Beeldschermtijd is de tijd die je kind doorbrengt met televisie kijken, en gamen (op tablet, computer, console en telefoon). Wat je als richtlijn aan kan houden is:

 • 0-2 jaar: een paar keer per week kort samen op een tablet, computer of smartphone spelen.
 • 2-4 jaar: 5 à 10 minuten per keer, tot maximaal 30 minuten per dag.
 • 4-5 jaar: 10 à 15 minuten per keer, tot maximaal 1 uur per dag.
 • 6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over periodes van maximaal 30 minuten
 • 8-10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag
 • 10-12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag
 • 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur beeldschermtijd per dag

Bron: Mediaopvoeding.nl

Nog belangrijker dan de exacte beeldschermtijd is het feit dát er afspraken worden gemaakt over de maximale tijd. Zo leer je je kind dat hij (met jou) zelf de baas is over zijn mediagebruik. Voor ouders is het een kwestie van uitproberen, je gezonde verstand gebruiken en goed op je kind letten.

 

Wat is de beste manier me meer te verdiepen in het game gedrag van mijn kind?

Je kunt je op twee manieren verdiepen in het gamegedrag van je kind. Je kunt de instructies van een game lezen en de inhoud van een game kunnen checken voordat je het kind begint met spelen, bijvoorbeeld aan de hand van de promotiefilmpjes op YouTube. Om te bepalen of een game geschikt is kan gebruikt worden gemaakt van het Pan-European Game Information(PEGI) classificatiesysteem. 

Ook kun meespelen om zelf te ervaren hoe een game werkt en wat de inhoud is. Op die manier kun je erachter komen waarom je kind het spel nou zo leuk vindt. Een combinatie van deze verschillende manieren werkt het beste. Je hebt hiermee de meeste kans om het gamegedrag onder controle te houden. 

 

Welke regels over gamen kan ik op welke leeftijd het beste opstellen voor mijn kind?

Kinderen hebben regels en afspraken nodig om ervoor te zorgen dat andere activiteiten niet te lijden hebben onder het gamen. Afspraken kunnen ook gaan over de spellen die gespeeld worden. Hierbij kan het PEGI systeem als richtlijn worden aangehouden, deze richtlijnen geven aan dat bepaalde games schadelijk kunnen zijn voor jongere kinderen en of een game geweld, angst of grof taalgebruik bevat.

Beeldschermtijd is de tijd die je kind doorbrengt met televisie kijken, en gamen (op tablet, computer, console en telefoon). Ieder kind is natuurlijk anders, maar aangeraden wordt om kinderen tot 12 jaar niet langer dan twee uur per dag met televisie kijken of gamen door te laten brengen.

Verder valt het aan te raden zo lang mogelijk te voorkomen dat het kind continu een game console, computer of andere medium in zijn kamer heeft staan omdat je dan minder controle hebt over het gamegedrag. Kinderen die een computer of console op hun eigen kamer hebben staan gamen meer dan kinderen die dat niet hebben.

Belangrijk is dat je consequent bent in het naleven van de regels. Stel samen regels op en bespreek met je kind de consequenties wanneer deze overtreden worden. Milde straffen blijken te helpen, maar te zware straffen en een hoge mate van controle werken weer averechts. Het leidt ertoe dat een kind opstandig wordt of zelfs kan gaan liegen over het gamegedrag. Wanneer je kind zich wel netjes aan regels houdt is het goed om positieve feedback te geven en te belonen. Positieve betrokkenheid van de ouder leidt ook tot minder probleemgedrag bij kinderen, dus interesse tonen in de spellen die je kind speelt en eventueel zelfs meespelen kan ook goed zijn.

 

Welke straffen kan ik het beste geven als het gamegedrag van mijn kind over de schreef is gegaan?

In de opvoeding is straffen een manier om  negatief gedrag te stoppen, maar het is altijd beter om positief gedrag te belonen (in dit geval houden aan de regels wat betreft gamen). Straffen helpt alleen wanneer het in milde vorm gebeurt en de consequenties van te voren helder met het kind zijn besproken. 

Zware straffen en te strakke controle werkt vaak averechts. Kinderen komen in opstand en zijn sneller geneigd om te gaan liegen. Daarnaast zorgt straffen ook voor een slechtere relatie tussen ouder en kind, wat gewenst gedrag weer niet bevordert. 

Hoe gevaarlijk zijn online role playing games ((MMO)RPG’s)?

Kinderen die online RPG’s spelen gamen meer en langer dan kinderen die andere type games spelen. Redenen hiervoor zijn dat je lid kunt worden van een groep en dat er geen eind komt aan het spel.

Meer en langer gamen kan ervoor zorgen je sociale leven meer in de online wereld komt te liggen, je minder slaapt en je je verliest in een fantasiewereld. Dit zijn dingen die ook horen bij problematisch gamen. Meer gamen lijkt te leiden tot een hogere kans op een gameverslaving en ook verminderde schoolprestaties.

Virtuele werelden en role playing games kunnen dus risicovol zijn. Maar RPG’s zijn ook leuk. Redenen waarom kinderen online RPG’s leuk vinden is onder andere omdat ze zich in een wereld bevinden waar ze mogen doen en laten wat ze willen en hun eigen identiteit kunnen bepalen.

En niet iedereen die een RPG speelt verliest zich in het spel. Kijk dus niet alleen naar het type spel dat gespeeld wordt, maar kijk vooral naar je kind.

Lees hier meer informatie over verschillende games.

 

Is er een verband tussen gamen en (slechter) slapen?

Er is behoorlijk wat onderzoek dat een negatief verband aantoont tussen gamen en slaap. Dit geldt overigens niet alleen voor gamen maar voor allerlei soorten beeldschermgebruik, zoals smartphone, tablet en computer. Gebruik van interactieve apparatuur zoals gamen heeft waarschijnlijk meer invloed op de slaap dan het gebruik van passieve apparatuur zoals tv kijken.

Later naar bed:
Wie ’s avonds laat nog gamet of computert gaat over het algemeen later naar bed. Een van de onderzoeken naar dit onderwerp concludeerde dat de bedtijd bij jongeren 10 minuten naar boven verschuift voor elk uur dat er per dag wordt gegamed. Volgens een ander onderzoek geeft elk meer-uur dat er per dag wordt gegamed een verschuiving van 7 minuten later naar bed en 14 minuten later opstaan. Dat onderzoek ging over volwassen.

Sommige mensen gaan later naar bed omdat ze de tijd vergeten wanneer ze druk bezig zijn met gamen of computeren. Een andere verklaring is dat je van gamen en computeren actief wordt. Lichamelijk kun je denken aan een verhoging van de hartslag, ademhaling en bloeddruk. De lichamelijke-, geestelijke- en emotionele opwinding die het gamen en computeren geeft kan ervoor zorgen dat je minder snel slaperig wordt en daardoor later naar bed gaat. Het licht van het beeldscherm heeft ook een activerende werking. Je lichaam denkt daardoor dat het nog dag is.

Langer nodig om in slaap te vallen:
Een actieve lichaam en geest kunnen er ook voor zorgen dat wanneer je eenmaal in bed ligt je langer de tijd nodig hebt om in slaap te vallen. Meerdere studies hebben aangetoond dat gamen in verband staat met een langere tijd die nodig is om in slaap te komen. Wie later inslaapt zal de neiging krijgen om langer in bed te blijven liggen wanneer dat mogelijk is. Het risico daarvan is dat je je slaap-waakritme verschuift of zelfs omdraait.

Slaaptekort:
Wie later naar bed gaat, niet direct inslaapt en toch vroeg op moet voor school of werk heeft kans op een slaaptekort. Een slaaptekort kan ervoor zorgen dat je overdag moe en slaperig bent en heeft een negatieve invloed op je stemming, motivatie en functioneren overdag. In meerdere studies werd aangetoond dat meer beeldschermtijd (en meer uren gamen op een dag) verband houden met je niet voldoende uitgerust of uitgeslapen voelen overdag. Meerdere studies tonen een verband aan tussen computergebruik/gamen en een kortere slaapduur. Uit één studie kwam bijvoorbeeld dat jongeren die vaak internet gebruikten tijdens bedtijd gemiddeld 51 minuten korter sliepen dan jongeren die dat niet deden.

Veel verschillende apparaten:
Het aantal apparaten in de slaapkamer (zoals tv, computer, spelcomputer, telefoon) staat in verband met een slechtere slaapkwaliteit bij jongeren. Liever niet teveel apparaten in de slaapkamer dus. Ook het gebruiken van meerdere apparaten tegelijkertijd (multitasken) voor het slapen gaan wordt afgeraden.  

Tips voor een goede nachtrust:

 • Beperk het aantal apparaten in de slaapkamer.
 • Vermijd of beperk beeldschermgebruik voor het slapen gaan. Ouders: maak afspraken met je kind over beeldschermgebruik in de avond. Bijvoorbeeld 1 uur voor het slapen gaan geen beeldschermen meer of spreek af dat apparaten bij jou worden ingeleverd tegen bedtijd.
 • Beperk fel licht ’s avonds zoveel mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld de schermverlichting van het beeldscherm minder fel zetten. Zorg er ook voor dat je niet te dicht op je scherm zit.
 • Zet je smartphone of tablet op stil als je gaat slapen.
 • Stel een vast tijdstip van naar bed gaan in en sta zoveel mogelijk op dezelfde tijd op. Ouders: bepaal als ouder het tijdstip waarop je kind naar bed gaat.  
 • Doe meer aan lichamelijke activiteit overdag.
 • Drink minder cafeïne overdag en drink geen cafeïne meer aan het einde van de dag.
 • Doe ’s avonds alleen nog rustige activiteiten. 

 

Is gamen extra schadelijk voor kinderen met autisme?

Er zijn aanwijzingen dat gamen extra schadelijk is voor kinderen met autisme. Dit heeft meerdere oorzaken:

 • ze kunnen vaak moeilijker stoppen met internetten
 • ze vinden internetten belangrijker dan sociale interactie
 • ze hebben vaker last van rusteloosheid door het internetgebruik
 • ze zien gamen als een makkelijkere manier om contact te leggen
 • ze kunnen zich langer goed kunnen concentreren en houden het gamen daardoor langer vol.

Maar gamen heeft ook voordelen voor kinderen met autisme. Een game biedt een veilige, gestructureerde, laagdrempelige, voorspelbare en anonieme wereld. Autistische kinderen kunnen zich hierin op een andere en socialere manier uiten dan in de echte wereld. Het is goed om dit als ouder ook in je achterhoofd te houden.

Meer informatie vind je hier.

 

Kunnen videospellen epilepsie veroorzaken?

Er is geen bewijs gevonden dat iemand epilepsie kan krijgen door het spelen van computerspelletjes. Maar als iemand al last heeft van epilepsie kunnen bepaalde games wel een aanval uitlokken. Er kunnen schokken in de armen, de benen of het lichaam optreden of iemand kan even afwezig zijn. 

Daarnaast komen soms aanvallen voor waarbij er vreemde sterretjes of gekleurde ballen worden gezien. Misselijkheid en hoofdpijn hoort daar ook vaak bij. Het risico hierop wordt kleiner wanneer er een groter scherm wordt gebruikt. Bij een scherm van 100 Hz is het relatief veilig om te gamen als epilepsie patiënt. Maar de meeste pc schermen zitten rond de 60 Hz. 

 

Wordt mijn kind gewelddadig van gewelddadige games?

Dat kan (op korte termijn), maar hoeft niet. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat games waar veel agressie in voorkomt kan leiden tot agressieve gedachten en gevoelens. Het kan ervoor zorgen dat je agressiviteit normaal gaat vinden.

Uit ander onderzoek blijkt dat als je veel agressieve games speelt dit kan leiden tot meer vijandelijkheid, meer ruzie met leraren, meer vechtpartijen, minder hoge cijfers en cyberpestgedrag (pesten via internet).

Ook blijkt dat spellen waarbij je een sterke concentratie en snelle reacties nodig hebt zoals bij race games, sport games en zelfs spellen zoals Wordfeud en Bejeweled kunnen leiden tot verhoogde agressie vanwege frustraties en boosheid. Hetzelfde geldt voor spellen met een te snel tempo of die te moeilijk voor je zijn.

Gelukkig worden niet alle kinderen die gewelddadige, snelle of te moeilijke games spelen agressief of gefrustreerd. Het is dus niet zo dat kinderen altijd agressief worden van bepaalde games. Geweld in games kan ook juist een goede en veilige uitlaatklep zijn voor kinderen om hun agressie kwijt te raken.

Lees hier meer over gamen en agressie.