single.php
. . . verantwoord-gamen Online betalingen in games, hoe ga ik daar mee om?

Online betalingen in games, hoe ga ik daar mee om?

Online betalingen in games, hoe ga ik daar mee om?

Het komt steeds vaker voor dat games aansporen om geld uit te geven in de game. Het is belangrijk om als gamer en als ouder te weten op welke manieren dit gebeurt. Je kunt dan beter keuzes maken over geld uitgeven en er makkelijker afspraken over maken. En kom je niet voor verrassingen te staan.

Je kunt in een game geld uitgeven op vier verschillende manieren:

1. Demo’s, proefversies en DLC

De game wordt eerst gratis aangeboden, maar om verder te komen in het spel moet je betalen. DLC is een afkorting voor downloadable content. Je moet tegen betaling DLC downloaden om het complete spel te kunnen spelen. Gamers willen beter worden en verder komen in het spel en zichzelf bewijzen tegenover andere gamers. Hier spelen games op in door gamers eerst enthousiast te maken voor het spel. Daarna kunnen ze geld vragen om verder te kunnen spelen. Het is voor een gamer verleidelijker om een game te kopen wanneer ze al een tijdje hebben gespeeld.

2. Battle pass

Een battle pass is een online pas die spelers kunnen kopen om toegang te krijgen tot bepaalde inhoud van een game. Deze inhoud is voor een beperkte tijd (een seizoen) beschikbaar. Een battle pass geeft toegang tot wekelijkse doelen die beloningen opleveren. Dit zorgt ervoor dat spelers binnen een bepaalde periode een bepaalde hoeveelheid tijd aan de game moeten besteden om alle beloningen te kunnen halen. Als dit niet lukt, kan een gamer met echt geld deze beloningen alsnog kopen. Games met een battle pass zorgen er zo voor dat spelers geld uitgeven om geen beloningen te missen.

3. Virtueel geld

Dit is geld dat alleen in de game iets waard is. De game biedt de mogelijkheid om met echt geld (euro’s) virtueel geld te kopen dat je alleen in de game kunt uitgeven. Met dit virtuele geld (bijvoorbeeld Robux in Roblox, V-Bucks in Fortnite of ‘dollars’ in GTA V)) kunnen gamers virtuele spullen, verbeteringen of levels kopen. Games laten de speler vaak eerst beter worden in het spel. Daarna wil de speler vaak verder groeien in de game. Op dat moment bieden games extra’s aan waardoor gamers nog beter kunnen worden. Dit maakt geld uitgeven in de game erg verleidelijk. In sommige games kan je zelfs bijna onmogelijk winnen van anderen als je niet (veel) geld hebt betaald. Dit wordt pay to win genoemd.

4. Abonnement

Deze vorm komt nog maar heel weinig voor.  Een bekend voorbeeld is World of Warcraft. De game probeert de gamer een abonnement te laten betalen. De gamer moet regelmatig rekeningen betalen om verder het spel te kunnen spelen. De gamer heeft vaak al zo veel tijd geïnvesteerd in het spel dat hij er ook weer verder in wil komen. Dit kan alleen lukken door een abonnement te kopen. Gamers hebben daarom eerder zin om te betalen om te blijven gamen.

Lees hier meer op welke manieren gamebedrijven nog meer gamers verleiden om geld uit te geven in games.

Er zijn veel manieren waarop gamebedrijven gamers verleiden om geld uit te geven. Voor ouders is het dus belangrijk om met je kind te praten over hoe online betalingen werken en hoe de games je kind verleiden geld uit te geven. Als kinderen zich hiervan bewust zijn, zijn zij meer op hun hoede wanneer ze in zo’n situatie terecht komen. Ook is het belangrijk afspraken te maken met je kind over online betalingen. Hoeveel mag er uitgegeven worden aan games? En hoeveel aan online betalingen in games?

Lees hier meer over waarom je kind extra geld uit wil geven in games.

Stel een vraag
Scroll naar boven