single.php
. . . hulp Game ik te veel?

Game ik te veel?

Game ik te veel?

Vraag je je wel eens af of gamen een probleem is voor jou? Bijvoorbeeld omdat je vaker of langer gamet dan je wilt? Of zeggen je ouders of vrienden dat je te veel gamet? De volgende tips kunnen je helpen:

1. Praat erover met anderen

Bijvoorbeeld met je ouders, je broer/zus of een vriend. Vinden zij dat je te veel gamet? Hebben ze het idee dat er problemen ontstaan door het gamen? Merken ze nadelen aan jouw gamegedrag? Ga je zelf weleens dingen uit de weg omdat je liever wilt gamen? Of vind je het wel eens moeilijk om een tijdje niet te gamen? Dan kan het helpen om erover te praten. Praten over je gamegedrag heeft verschillende voordelen:

  • Het kan opluchten om over je eigen zorgen te praten
  • Het kan helpen om je eigen gamegedrag beter te begrijpen
  • Door naar anderen te luisteren kom je dingen over jezelf te weten die je nog niet wist. Bijvoorbeeld wat anderen denken en voelen als ze jou zien gamen. Of wat ze denken en voelen als ze je juist niet zien omdat je gamet.

2. Zet voor jezelf de voor- en nadelen van gamen op een rijtje

Gamen heeft voor iedereen voor- en nadelen. Door deze op te schrijven kun je inzicht krijgen wat de gevolgen zijn van je gamegedrag. En je kunt makkelijker bedenken hoe je de voordelen kunt vergroten en de nadelen kunt verkleinen. Als de nadelen groter zijn dan de voordelen, kan dit ook een goede reden zijn om een tijdje minder te gamen of te stoppen. Als je een lijstje maakt samen met iemand kom je vaak op meer voor- en nadelen dan als je het alleen doet.

3. Doe de zelftest

Je kunt hier een test doen: Test je gamegedrag. Als je alle vragen over je gamegedrag hebt ingevuld krijg je een advies op basis van je score. Je score geeft aan in hoeverre je problemen hebt gekregen door gamen.

Ben ik verslaafd aan gamen?

Vaak maken mensen zich bij gamen zorgen over verslaving. Bijvoorbeeld omdat je niet meer goed zonder gamen kunt. Je moet gamen omdat je je anders slecht voelt. En je vindt andere dingen niet meer interessant. Een tijdje niet gamen lukt niet, of kost je veel moeite.

Als je je afvraagt of je misschien een verslaving hebt, kan het helpen om de onderstaande video Over verslaving te kijken.

Is een gameverslaving een ziekte?

Er is veel discussie onder onderzoekers en gezondheidsprofessionals of een gameverslaving een ziekte of een stoornis in de hersenen is, net zoals bijvoorbeeld een verslaving aan alcohol. Je kunt hier meer lezen over gameverslaving.

Problemen door gamen

Verslaving is niet het enige risico van veel gamen. Naast verslaving kan gamen andere problemen opleveren. Het kan bijvoorbeeld zorgen voor ruzie met familie of vrienden, dat het ten koste gaat van andere hobby’s, of dat je familie of vrienden niet meer zien. Ook kunnen lichamelijke klachten ontstaan door gamen. Mentale klachten (zoals ADHD, autisme, depressie) en veel gamen kunnen ook samen voorkomen.

Heb je niet het idee dat je verslaafd bent of dat je geen controle hebt over het gamen? Maar heb je wel andere problemen die met gamen te maken hebben. Ook dan is het goed om in actie te komen! Praat erover en probeer bijvoorbeeld eens een tijdje minder te gamen of helemaal niet te gamen.

Wil je eens praten met iemand die veel weet van gamen en problemen door gamen, die met je mee kan denken?

Bel met de Gamen Infolijn: 0900-1995 (10ct/min). Of kijk eens op deze pagina.

Stel een vraag
Scroll naar boven