single.php
. . . risico's Wat zijn voordelen en risico's van gamen?

Wat zijn voordelen en risico’s van gamen?

Wat zijn voordelen en risico’s van gamen?

Voor de meeste gamers is gamen een leuke hobby. Een beperkt aantal uren gamen per dag kan zelfs gezondheidsvoordelen hebben.1Dat blijkt uit dit onderzoek Toch is er een kleine groep gamers (zo’n 4% van de jongeren) die naast de voordelen ook problemen ervaart van het gamen.2De cijfers kun je terugvinden in dit rapport en dit onderzoek.

Games verschillen van elkaar, en afhankelijk van het soort game worden verschillende vaardigheden van de gamer gevraagd. Zo moet de gamer in strategie games goed vooruit kunnen plannen en tactische beslissingen maken, terwijl in shooter games de gamer snel moet nadenken en reageren, door bijvoorbeeld te springen en te schieten. Niet alle voordelen en risico’s zijn dus evenveel van toepassing op de verschillende gamegenres.

De effecten van een game hangen echter niet alleen af van het soort game en hoe veel iemand gamet, maar ook van de persoon en de context.

Gamen kan dus zowel voordelen als risico’s hebben. De meeste jongeren (68%) die gamen ervaren vooral voordelen, en voor een kleine groep jongeren (4%) levert het gamen naast voordelen ook problemen op.3De cijfers komen uit dit onderzoek. Bijna één derde (28%) van de jongeren gamet niet of nauwelijks (zie de afbeelding hieronder).

Klik op het plaatje om een grotere afbeelding te zien.

Stel een vraag
Scroll naar boven