single.php
. . . risico's Risico's van gamen

Risico’s van gamen

Welke risico’s heeft gamen?

Naast positieve effecten heeft gamen ook risico’s. Het is altijd verstandig om de balans tussen gamen en de rest van je leven goed in de gaten te houden. Een verstoorde game balans kan leiden tot gezondheidsproblemen of mentale klachten.

Lees verder onder de video.

 

De risico’s van gamen zijn te verdelen in drie gebieden:

  • Mentale en sociale problemen
  • Geldproblemen
  • Lichamelijke klachten

Mentale en sociale problemen

In de gamewereld doet het er vaak minder toe hoe je eruit ziet en wie je bent. Het gamen kan daardoor zorgen voor een veilige omgeving. Gamers komen online makkelijk in contact met andere gamers. En het hoeft maar over één ding te gaan: de game. Dit kan ervoor zorgen dat jongeren meer gaan gamen. Sommige jongeren krijgen sneller problemen met gamen dan anderen.1Dat bespreken de onderzoekers in dit artikel over problematisch gamen. Dit zijn jongeren die:

  • eenzaam zijn;
  • een negatief zelfbeeld hebben; of
  • moeite hebben met sociale situaties.

Door veel gamen is er vaak minder tijd voor sociale contacten buiten de gamewereld. Gamers zitten dan veel op hun kamer en hebben weinig contact met hun gezin of vrienden. Hierdoor kunnen ze problemen krijgen in (familie)relaties. Bijvoorbeeld onderlinge ruzies en spanningen.2Dat bespreken onderzoekers in dit artikel over gamen en sociale contacten bij adolescenten Soms gaan jongeren zoveel gamen dat het andere activiteiten in de weg zit. Bijvoorbeeld werk, school of sociale contacten. Dit noemen we problematisch gamegedrag.3Dat wordt besproken in dit artikel en dit onderzoek over school en overmatig gamen Problematisch gamegedrag komt dus vaker voor bij jongeren die mentale problemen ervaren. Zij vluchten dan in de gamewereld. Tegelijkertijd zorgt dit voor meer afzondering en het versterken van deze problemen.4Dat kun je lezen in dit online artikel en in dit onderzoek over problematisch gamen.

Een ander probleem in games is pesten. Pesten komt voor in sociale games waarbij er via chat of spraak contact is met andere gamers. Vaak is hier ook sprake van competitie. De druk om het goed te doen kan hoog zijn. Bijvoorbeeld wanneer gamers met elkaar in een team tegen anderen moeten strijden. Online pesten kan bij gamers leiden tot mentale problemen. Bijvoorbeeld een lager zelfbeeld of depressieve gevoelens.

Geldproblemen

Ook geldproblemen kunnen een risico zijn.5Dat bespreken de onderzoekers van dit artikel over problematisch gamen. In veel games kun je extra geld uitgeven. Deze in-game aankopen maken het spel leuker of zelfs makkelijker. Bijvoorbeeld doordat je sneller verder komt in het spel. Of doordat je het karakter waarmee je speelt leuk kan aankleden. Sommige in-game aankopen kunnen lijken op gokken. Dit kan een extra risico geven voor de gamer. Weten hoe dit werkt? Of meer weten over in-game aankopen? Lees dan dit artikel.

Lichamelijke klachten

Te veel gamen kan samen gaan met verschillende lichamelijke klachten. Van ‘s avonds laat gamen kunnen slaapproblemen ontstaan. Bijvoorbeeld een slechtere slaapkwaliteit, moeite met in slaap komen en doorslapen.6Dat kun je lezen in dit artikel en dit onderzoek over schermtijd en slaap bij jeugdigen. Van gamen word je namelijk lichamelijk en mentaal alert. Dat komt door de spanning en opwinding die het oproept. Het licht van het beeldscherm zorgt er daarnaast voor dat je lichaam denkt dat het dag is. Het hormoon melatonine (belangrijk bij het in slaap vallen en slaap/waak ritme) wordt onderdrukt. Dit vermindert het slaperige gevoel dat je normaal aan het eind van de dag krijgt. Ook ander beeldschermgebruik kan hier dus voor zorgen. Bijvoorbeeld het gebruik van je smartphone of laptop, of door het kijken van tv. Slaapproblemen zijn lichamelijk, maar kunnen leiden tot allerlei mentale problemen als ze te lang duren. 

Lees hier meer over gamen en slapen.

Gamers zitten vaak lang achter elkaar op dezelfde plek. Dit kan zorgen voor pijn aan spieren en gewrichten. Bijvoorbeeld aan schouders, nek en rug.7Dat kun je lezen in dit onderzoek over gamen, beweging en lichamelijke klachten en in dit artikel over computergebruik, nekpijn en hoofdpijn. Deze klachten ontstaan door een verkeerde zithouding en herhaaldelijke bewegingen. Daardoor staat er de hele tijd spanning op dezelfde spieren. Ook komt pijn in de armenpols of vingers wel eens voor. 8Dat bespreken de onderzoekers in dit artikel over gameverslaving. Pijn in vingers komt bijvoorbeeld door de duim steeds op dezelfde manier over de controller van de console te bewegen. Tot slot is lichamelijk minder fit zijn een risico van langdurig zittend gamen.9Dat wordt besproken in dit artikel over overmatig schermgebruik bij kinderen, en in dit artikel over lang stilzitten. Er is bijvoorbeeld een iets grotere kans op hart- en vaatziekten, diabetes, een verhoogde bloeddruk en overgewicht.

Het staren naar een beeldscherm kan oogklachten geven.10 Dat wordt uitgelegd in dit online artikel, dit onderzoek en in deze review over oogklachten en beeldschemgebruik. Denk bijvoorbeeld aan droge, vermoeide ogen. Bij kinderen is intensief computergebruik zelfs een risicofactor voor bijziendheid.11Dat bespreken de onderzoekers in dit artikel over bijziendheid bij kinderen. Dat komt doordat je vaak dicht op het scherm zit en/of je in een donkere kamer zit tijdens het kijken naar een scherm.12Dat kun je lezen in dit artikel over bijziendheid. In beide gevallen kost het je ogen extra moeite om te focussen. Naar buiten gaan en in de verte kijken zorgt juist voor ontspanning van de ogen. Het is dus voor kinderen belangrijk om het schermgebruik af te wisselen met buiten zijn.

Gelukkig zijn er manieren om de risico’s van gamen te beperken. Bijvoorbeeld door niet te veel te gamen. Bekijk deze video om te zien hoe andere gamers gezond blijven.

Wanneer het niet lukt om minder te gamen terwijl iemand wel problemen in het dagelijks leven ervaart, wordt er gesproken over problematisch gamegedrag of verslaving. Lees daar meer over op deze pagina.

 

Stel een vraag
Scroll naar boven