single.php
. . . verslaving Afkicken van gamen

Afkicken van gamen

Afkicken van gamen

Het spelen van videogames heeft veel voordelen. Toch bestaan in de maatschappij vooral zorgen over de negatieve effecten van games. Sommige mensen vinden dat jongeren steeds meer verslaafd zijn aan gamen en dus moeten afkicken. Maar bestaat er zoiets als gameverslaving? En is afkicken van gamen wel echt nodig?

Bestaat gameverslaving echt?

In het dagelijkse taalgebruik wordt het woord ‘gameverslaving’ door veel mensen gebruikt om aan te geven dat iemand (te) veel tijd besteedt aan gamen. Het is alleen vaak niet duidelijk wat gameverslaving precies is. Er is geen officiële diagnose voor en veel tijd besteden aan gamen hoeft geen probleem te zijn. Het gamen wordt pas problematisch als dit ervoor zorgt dat iemand óók op andere gebieden problemen ervaart. Bijvoorbeeld wanneer diegene door het gamen ruzie met anderen krijgt of andere activiteiten zoals school en sport eronder lijden.
Lees hier meer over wanneer het gamen wel een probleem kan zijn.

Ben je benieuwd of het gamegedrag van jezelf of een ander problematisch is? Doe dan onze anonieme zelftest.
Heb je nog vragen, ben je op zoek naar advies of wil je met iemand praten over jouw gamegedrag of dat van een ander? Onze medewerkers van de Gamen Infolijn staan voor je klaar via telefoon, mail en chat!

Is afkicken van gamen nodig?

Voor het overgrote deel van de Nederlanders is gamen een leuke hobby. Zij ervaren weinig of helemaal geen problemen door hun gamegedrag. Ook niet wanneer zij hier wel veel tijd aan besteden. Afkicken is voor deze grote groep gamers dus niet nodig. Sterker nog, het gamen levert hen juist vooral voordelen op. Bijvoorbeeld ontspanning, plezier en sociaal contact.

Hetzelfde lijkt trouwens óók te gelden voor problematische gamers. Nieuw onderzoek1Rigter & Nielsen (2023). Eerst de kloof dichten tussen gamer en ouders. Nieuwe ontwikkeling in behandeling problematisch gamen. laat zien dat familietherapie kan helpen om problematisch gamegedrag bij jongeren te verminderen. Deze behandeling is bedoeld om risicofactoren bij de gamer zelf en in diens (familie)omgeving te veranderen. Na de behandeling ervaarden gamers minder klachten van problematisch gamen en andere problemen zoals agressie en angstgevoelens. Ook gingen zij beter presteren op andere gebieden zoals school. Toch waren de gamers níet minder tijd aan gamen gaan besteden. Helemaal afkicken van gamen is dus niet nodig om problematisch gamen te verminderen.

Wél is het nodig dat problematische gamers leren hoe zij minder schadelijk kunnen gamen. En voor alle gamers is het belangrijk dat het gamen in een gezonde (digitale) balans blijft met andere belangrijke onderdelen in hun leven.

Gezonde digitale balans

Digitale balans gaat over het gebruiken van digitale media, waaronder videogames, op een manier dat iemand zich er goed en gezond bij voelt. Voor een gezonde digitale balans zijn twee dingen belangrijk. Ten eerste is de tijd belangrijk, dus hoe lang iemand gamet. Maar vooral ook waarom iemand gamet. Deze redenen zijn voor iedereen anders. De ene gamer doet dit bijvoorbeeld om ontspannen een verhaal te beleven. Terwijl een andere via het gamen juist contact met vrienden houdt. Wat een goede balans met gamen is, verschilt dan ook per persoon.

Het is belangrijk om na te denken over wat het gamen iemand kan bieden, maar ook wat de risico’s hiervan zijn. Gamen kan zorgen voor ontspanning of contact met vrienden. Maar het kan ook zorgen voor een slechtere conditie of slaapproblemen. Om een gezonde balans te houden, is het nodig om bewuste keuzes voor activiteiten te maken. Met én zonder games. Wanneer iemand bijvoorbeeld veel stilzit tijdens het gamen, is het voor een gezonde balans ook nodig om voldoende te bewegen. Bijvoorbeeld door een beweeggame te spelen, buiten een wandeling te maken of met vrienden te gaan sporten. Wat hierbij goed werkt is voor iedereen anders. De Digitale Balans zelftest kan helpen om te kijken welke voor- en nadelen het gamen voor iemand heeft. Hiermee kan je voor jezelf of een ander bekijken waar nog extra aandacht nodig is om tot een gezonde (digitale) balans te komen. Op die manier kan het gamen een gezonde hobby blijven en is afkicken niet nodig!

Lees hier meer tips over hoe je digitaal in balans blijft.

Stel een vraag
Scroll naar boven