single.php
. . . voor-mij Voor jongeren

Voor jongeren

Hoe houd je het leuk?

Je kunt niet zeggen of iemand teveel gamet aan de hand van het aantal uur dat hij eraan besteedt. Het gaat erom dat er een goede balans is tussen het gamen en andere dingen. Zorg ervoor dat het gamen dingen als genoeg bewegen, sociale contacten, werk of school niet in de weg gaat zitten. Ook zijn er minder leuke dingen die iedereen nu eenmaal moet doen. Je kunt hierbij denken aan je kamer opruimen of een bezoekje brengen aan je zieke oma. Als je een van deze dingen te weinig aandacht geeft kunnen er op den duur toch problemen ontstaan.

Je zou met jezelf afspraken kunnen maken over wanneer en hoe lang je wilt gamen. Je kan ook beslissen om alleen op bepaalde dagen te gamen. Dit betekent automatisch ook dat er dagen zullen zijn waarop je niet gamet en je andere dingen kunt ondernemen. Iedereen moet voor zichzelf bepalen hoeveel dagen dit zijn. Het gaat erom dat je voorkomt dat je alleen nog maar gamet.

Doe deze test om een idee te krijgen of gamen voor jou een leuke hobby is of een probleem.

Als het uit de hand loopt

Je hebt geprobeerd om het gamen onder controle te houden. Misschien heb je al geprobeerd om afspraken met jezelf of met anderen te maken over het gamen, maar is het je niet gelukt om je hieraan te houden. Wie weet heb je ook al op andere manieren geprobeerd om je gamegedrag te veranderen, maar merk je nu dat het allemaal niet helpt. Wat kun je nog meer doen vraag je je misschien af.

 • Noteer twee weken lang wanneer, hoe lang en waarom je speelt.
  Dit doe je om erachter te komen of er een patroon in zit. Gamen kan zo’n automatisme zijn geworden dat je het doet zonder erover na te denken. Maar misschien game je wel omdat je stress hebt, of omdat je je anders verveelt of als uitlaatklep na een ruzie. Wat ook de redenen zijn dat je zoveel gamet, je zal moeten proberen andere oplossingen te vinden om met bepaalde gevoelens of moeilijkheden om te gaan.
 • Maak een lijstje van de redenen waarom je wilt minderen.
  Bewaar dit lijstje ergens waar je het regelmatig tegenkomt.
 • In welke situaties vind je het moeilijk om maat te houden/niet te gamen?
  Bedenk van tevoren wat je dan kunt doen.
 • Wil je gamevrije dagen inbouwen?
  Bedenk van tevoren welke dagen dat zijn. Zorg dat je op die dagen genoeg te doen hebt.
 • Er zullen momenten komen dat je veel zin krijgt om te gamen.
  Bedenk dat deze weer voorbij gaan. Je hoeft er niet aan toe te geven. Zoek afleiding en probeer je gedachten te verzetten. 
 • Samen sta je sterk.
  Vraag je omgeving om steun.
 • Spreek met jezelf en/of anderen een termijn af hoe lang je dit blijft proberen.
  Als het na deze termijn niet is gelukt minder te gamen, zoek dan hulp.

Praten met je ouders

Misschien word je wel eens gek van je ouders omdat ze vaak klagen dat je teveel gamet. Dat is begrijpelijk, maar het is jammer als er ruzie van komt. Het kan zijn dat je ouders niet goed snappen waarom je gamet en wat je daar zo leuk aan vindt. Ze vinden misschien dat je beter andere dingen kunt doen zoals met vrienden afspreken of gezellig met het gezin iets leuks doen. Je ouders zijn niet opgegroeid met gamen en weten er waarschijnlijk weinig vanaf. Jij bent de expert dus in plaats van ruzie maken kun je misschien eens rustig uitleggen wat voor spellen je speelt en wat je hier leuk aan vindt. Je kunt ze ook mee laten kijken terwijl je speelt. Tijdens het spel kun je vertellen wat er gebeurt en uitleggen waarom het bijvoorbeeld vervelend is om tijdens het spelen steeds gestoord te worden of ineens te moeten stoppen. En dat je daarom soms geïrriteerd reageert of niet direct stopt met spelen als dat van je gevraagd wordt.

Je kunt je ouders vragen wat ze precies voor zorgen hebben over het gamen. Waarom vinden ze het vervelend dat je dit zo graag doet? Als ze bijvoorbeeld bepaalde vooroordelen hebben over gamen kun je samen op zoek gaan naar de juiste informatie. Misschien klopt hun idee helemaal niet. Als ze bang zijn dat je verslaafd raakt kun je samen bedenken hoe je dit kunt voorkomen. Tips die je hierbij kunnen helpen vind je hier.

Gameninfo.nl is een site van Trimbos instituut

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top