single.php
. . . opvoeding Welke regels spreek ik met mijn kind af over gamen?

Welke regels spreek ik met mijn kind af over gamen?

Welke regels spreek ik met mijn kind af over gamen?

Het is belangrijk om goede afspraken te maken met je kind over gamen. Dat zorgt ervoor dat gamen andere activiteiten niet in de weg gaat staan, zoals school of sport. Maar welke regels kun je het beste opstellen?

Bij jonge kinderen tot 12 jaar kun je het beste duidelijke grenzen aangeven. Wanneer je kind ouder wordt kun je beter in gesprek met je kind afspraken over het gamen maken. Afspraken kunnen gaan over hoe lang je kind mag gamen, hoe vaak, op welke tijdstippen en welke games je kind mag spelen. Hierbij kan het PEGI-systeem je helpen. PEGI geeft aan dat bepaalde games schadelijk kunnen zijn voor jongere kinderen en of een game geweld, angst of grof taalgebruik bevat.

Ieder kind is anders. Het is daarom altijd goed om afspraken samen met je kind te maken. Stel samen regels op en bespreek met je kind wat er gebeurt wanneer deze overtreden worden. Het is belangrijk dat je je kind altijd aan de afspraken houdt. Lichte straffen kunnen helpen wanneer je kind zich niet aan de afspraken houdt. Maar belonen wanneer het goed gaat werkt vaak nog beter. Te zware straffen en heel vaak controleren kunnen het gamegedrag juist erger maken. Het zorgt ervoor dat je kind opstandig wordt. Of gaat liegen over het gamen. Wanneer je op een positieve manier betrokken bent bij het gamen zorgt dat vaak voor minder opstandigheid. Bijvoorbeeld door interesse te tonen in de spellen die je kind speelt. Of af en toe samen te gamen.

Daarnaast is het goed om zo lang mogelijk te voorkomen dat je kind een spelcomputer of pc op de kamer heeft. Hierdoor heb je meer controle hebt over het gamegedrag. Kinderen die een computer of console op hun eigen kamer hebben staan gamen meer dan kinderen die dat niet hebben.

Lees hier meer tips over opvoeding en gamen.

Ten slotte is het goed om niet alleen naar het gamegedrag van je kind te kijken. Het gaat erom dat het gamen goed samengaat met andere activiteiten als school, beweging en afspraken met vrienden. En dat je kind zich sociaal, lichamelijk en mentaal gezond voelt. Dat noemen we digitale balans. Lees hier meer over digitale balans.

Stel een vraag
Scroll naar boven