single.php
. . . opvoeding Welke regels over gamen kan ik op welke leeftijd het beste opstellen voor mijn kind?

Welke regels over gamen kan ik op welke leeftijd het beste opstellen voor mijn kind?

Kinderen hebben regels en afspraken nodig om ervoor te zorgen dat andere activiteiten niet te lijden hebben onder het gamen. Afspraken kunnen ook gaan over de spellen die gespeeld worden. Hierbij kan het PEGI systeem als richtlijn worden aangehouden, deze richtlijnen geven aan dat bepaalde games schadelijk kunnen zijn voor jongere kinderen en of een game geweld, angst of grof taalgebruik bevat.
Beeldschermtijd is de tijd die je kind doorbrengt met televisie kijken, en gamen (op tablet, computer, console en telefoon). Ieder kind is natuurlijk anders, maar aangeraden wordt om kinderen tot 12 jaar niet langer dan twee uur per dag met televisie kijken of gamen door te laten brengen.
Verder valt het aan te raden zo lang mogelijk te voorkomen dat het kind continu een game console, computer of andere medium in zijn kamer heeft staan omdat je dan minder controle hebt over het gamegedrag. Kinderen die een computer of console op hun eigen kamer hebben staan gamen meer dan kinderen die dat niet hebben.
Belangrijk is dat je consequent bent in het naleven van de regels. Stel samen regels op en bespreek met je kind de consequenties wanneer deze overtreden worden. Milde straffen blijken te helpen, maar te zware straffen en een hoge mate van controle werken weer averechts. Het leidt ertoe dat een kind opstandig wordt of zelfs kan gaan liegen over het gamegedrag. Wanneer je kind zich wel netjes aan regels houdt is het goed om positieve feedback te geven en te belonen. Positieve betrokkenheid van de ouder leidt ook tot minder probleemgedrag bij kinderen, dus interesse tonen in de spellen die je kind speelt en eventueel zelfs meespelen kan ook goed zijn.

Stel een vraag
Scroll naar top