single.php
. . . opvoeding Wat kan ik doen als mijn kind zich niet aan de afspraken houdt?

Wat kan ik doen als mijn kind zich niet aan de afspraken houdt?

Wat kan ik doen als mijn kind zich niet aan de afspraken houdt?

Het is belangrijk om goede afspraken te maken met je kind over gamen. Veel kinderen vinden gamen erg leuk, waardoor het moeilijk kan zijn om het niet te veel te doen. Door goede afspraken te maken bied je je kind structuur en duidelijkheid. En kun je voorkomen dat het gamen uit de hand loopt. 

Stel grenzen

Grenzen zijn belangrijk in de opvoeding, ze zorgen voor duidelijkheid en veiligheid.  Om je kind te begeleiden bij het gamen, is het aan te raden om hierover afspraken te maken. Bijvoorbeeld hoe lang ze gamen, wanneer ze welke games mogen spelen en of ze in de game geld mogen uitgeven.

Sommige ouders vinden het makkelijk om hier afspraken over te maken. Andere vinden het lastig. Ze denken dat het geen zin heeft om aan te geven wat niet mag. Of ze zijn bang dat de band met hun kind slechter zal worden. Goed om te weten: de meeste kinderen geven aan dat ze de grenzen van hun ouders heel normaal vinden.

Lees hier meer over welke regels je met je kind af kunt spreken.

Aanpassen van grenzen aan de leeftijd

Als kinderen ouder worden, zoeken ze steeds meer vrijheid en zelfstandigheid. Dat is gezond en goed voor hun ontwikkeling. Sommige afspraken over gamen kunnen dan aangepast worden. Bijvoorbeeld dat oudere kinderen andere games kunnen spelen. Maar ook oudere kinderen hebben behoefte aan duidelijkheid en grenzen. De uitdaging is om afspraken te maken die passen bij de levensfase van je kind. Als kinderen ouder worden kan er meer ruimte komen om samen afspraken te maken. Te veel controle kan dan zorgen voor onnodig veel spanning. Het is zinvol om kinderen zelf te laten nadenken over afspraken over gamen. Hierdoor worden ze zelfstandiger en zullen zich er beter aan houden.

Bespreek de gevolgen

Kinderen begrijpen het vaak heel goed dat het gevolgen heeft als ze zich niet aan de afspraken houden. Van tevoren kun je dit met elkaar afspreken. Ga voor maatregelen die het liefst maar kort duren. En die zo mogelijk te maken hebben met de afspraak. Denk bijvoorbeeld aan een middag niet gamen, als je kind veel langer dan afgesproken heeft gegamed.

Je kind zelf de gevolgen van ongewenst gedrag laten ervaren kan ook leerzaam zijn. Houdt je kind van gamen én voetballen? En heeft hij of zij door het gamen de tijd vergeten? Soms kan het helpen dat je kind merkt hoe vervelend het is om dan te laat bij een voetbaltraining te komen.

Vergeet ook niet om stil te staan bij de vraag waarom het je kind niet lukte om zich aan de afspraak te houden. Wat heeft je kind nodig om deze afspraak wél na te komen?

Gebruik geen loze dreigementen

Ga niet dreigen met maatregelen die je niet gaan nemen. Zeg bijvoorbeeld niet dat de gameconsole de volgende keer de deur uit gaat als je dit niet doet. Deze uitroepen zullen niet werken als je kind steeds merkt dat het toch niet gebeurt.

Bespreek het nut op korte termijn

Als kinderen het zélf nuttig vinden, zijn ze meestal goed te motiveren om zich aan de afspraken te houden. Het helpt om hierbij niet te ver vooruit te kijken en je te richten op het hier en nu. Zo kan het zijn dat jij aangeeft dat het belangrijk is om niet te veel tijd te besteden aan gamen. Bijvoorbeeld omdat het belangrijk is om je diploma te halen. Je kind in de brugklas heeft daar vaak nog helemaal geen beeld van. Dus daarbij is het meer passend om het te hebben over het huiswerk dat af moet voor morgen.

Als je kind (veel) geld uitgeeft aan games of in games, dan kan het helpen om hierover samen een plan te maken. Als je kind dit bespaart, waaraan zou hij of zij dit geld kunnen besteden? Welke wensen heeft je kind? Extra geld overhouden kan erg motiverend zijn.

Beloon gewenst gedrag

Het is heel belangrijk om kinderen complimenten te geven. Benoem dat je het fijn vindt dat ze zich houden aan de afspraken over het gamen. Beloon ze ook zomaar, zonder dat ze daar iets voor hebben moeten doen. Als kinderen zich geliefd voelen en merken dat ouders trots zijn, krijgen ze meer zelfvertrouwen.

Praat met andere ouders en school

Andere ouders worstelen vaak met dezelfde vragen en problemen. Ervaringen uitwisselen kan helpen. Zeker als er veel strijd is over de regels of als je je als ouder onzeker voelt. Grote kans dat je zult merken dat jullie eigen regels helemaal niet ‘zo streng’ zijn. Soms is het prettig om met andere ouders afspraken te maken. Bijvoorbeeld hoe lang of wanneer jullie kinderen samen gamen.

Het is ook niet gek om je zorgen met school te bespreken. De mentor kan vaak meer vertellen over wat er speelt op school. En wat school hierin kan betekenen.

Lees hier meer over of je kind teveel gamet en wat je er aan kunt doen.

Stel een vraag
Scroll naar boven