single.php
. . . opvoeding Wat zorgt ervoor dat je kind veel wil gamen?

Wat zorgt ervoor dat je kind veel wil gamen?

Wat zorgt ervoor dat je kind veel wil gamen?

Gamen is een populaire hobby onder kinderen en jongeren. Bijna ieder kind gamet wel eens. Misschien heb je je wel eens afgevraagd waarom je kind gelijk uit school achter het scherm kruipt. En waarom je kind veel wil gamen. Kinderen gamen voornamelijk omdat ze er plezier aan beleven. En als iets leuk is om te doen, willen ze er natuurlijk zoveel mogelijk tijd aan besteden.

Online games

Populaire online games hebben dagelijks ontzettend veel spelers. Bij een bekende gratis game als Fortnite kan dit oplopen tot zo’n 15 miljoen spelers per dag wereldwijd. Bedrijven die games maken willen games gratis aanbieden, omdat er dan zoveel mogelijk mensen kunnen spelen. Om alsnog geld te verdienen stoppen ze microtransacties in games. Microtransacties zijn kleine uitgaven die je met echt geld kunt doen in een game. Hoe meer spelers er dagelijks terugkomen om te gamen, hoe groter de kans dat spelers geld uitgeven. De mensen die geld uitgeven binnen een spel zorgen er dus voor dat andere mensen gratis kunnen spelen. Voor gamers zelf is het ook prettig als een game veel spelers heeft die dagelijks terugkeren. Er is dan altijd iemand op de wereld waar je tegen kunt spelen.

De laatste jaren worden spelers op steeds meer manieren aangemoedigd om veel te spelen. Hieronder bespreken we er een paar die veel voorkomen1:

  • Spelen op afspraak
  • Battle pass
  • Grinding

Al deze manieren werken alleen als de speler de beloningen in de game graag wil verdienen.

Spelen op afspraak

Bij spelen op afspraak kan een speler beloningen krijgen door dagelijks in te loggen. Beloningen zijn er in allerlei soorten en maten. Een beloning kan bijvoorbeeld het vrijspelen van gebieden, spullen of mogelijkheden in een game zijn. Vaak worden de beloningen groter naarmate de speler meerdere dagen aaneengesloten inlogt. Een voorbeeld hiervan is de game Brawlhalla.

De oplopende dagelijkse inlogbonus van Brawlhalla

Battle pass

Een battle pass is een online pas die spelers betaalde toegang biedt tot een bepaalde inhoud van een game. Deze inhoud is voor een beperkte tijd (een seizoen) beschikbaar. Battle passes zijn een uitgebreide vorm van spelen op afspraak. Een battle pass heeft bijvoorbeeld wekelijkse uitdagingen die beloningen kunnen opleveren. Dit zorgt ervoor dat spelers binnen een bepaalde periode een bepaalde hoeveelheid tijd aan de game moeten besteden om alle beloningen te kunnen halen.

Grinding

Grinding is het langdurig en herhaaldelijk uitvoeren van saaie taakjes in een game om verder te komen. De speler investeert dus tijd om beloond te worden. Hoe goed iemand in de game is maakt niet uit. Met grinding wordt ingespeeld op wanneer de speler verwacht en wil dat er een beloning komt. Voor kinderen is het vaak moeilijk in te schatten hoeveel tijd de grinding kost. Dit kan ervoor zorgen dat kinderen langer moeten gamen dan verwacht voordat de beloning komt. Een voorbeeld van een game met veel grinding is Coin Master. Deze game bestaat uit het herhaaldelijk draaien aan een gokautomaat om verder te komen in het spel.

De gokautomaat van Coin Master

Te veel gamen?

Het verdiepen in het gamegedrag van je kind kan helpen bij het maken van afspraken over gamen. Meer tips over opvoeding en gamen zijn hier te vinden. Als je het gevoel hebt dat je kind echt te veel gamet, kan dit artikel je helpen bij het herkennen van signalen. En deze pagina gaat over hulp bij gameverslaving.

Stel een vraag
Scroll naar boven