Soorten games en voorbeelden

Actie en fps

Bij actiespellen gaat het om de vaardigheden en handigheid van de speler. De speler moet bij voorbeeld een voertuig besturen, een vijand onschadelijk maken of een parcours met obstakels afleggen. Het spel is afgelopen op het moment dat de speler ermee stopt.

Voorbeelden: Beat ‘em up, Shoot ‘em up.

First person shooter is een speltype binnen de actiespellen waarin de speler in een eerste persoons gezichtsveld speelt. In first-person shooters houdt de speler een wapen of een ander voorwerp in zijn handen waarmee de tegenstander verslagen moet worden. Er zijn ook niet-agressieve varianten van dit speltype waar het meer om puzzelen gaat.

Voorbeelden: Call of Duty, Battlefield, Counterstrike, Portal (1 en 2).

Adventure

Bij adventurespellen bestuurt de speler een personage dat in allerlei avontuurlijke situaties terecht komt. Hierbij gaat het niet direct om snel reageren of handig manoeuvreren, maar om het oplossen van problemen en het maken van keuzes. Je kunt daar de tijd voor nemen. Je resultaat wordt opgeslagen. Je begint dus niet steeds opnieuw.

Voorbeelden: The Walking Dead, Monkey Island. 

Action-adventure

Bij dit type spellen gaat het om een combinatie van Actie en Adventure. Het gaat om spellen waar een actie component is (zoals racen of schieten), maar waar de speler ook een langdurig avontuur meemaakt (zoals, bijvoorbeeld, in Grand Theft Auto, waar de speler een criminele carrière ontwikkelt).

Voorbeelden: The Legend of Zelda, Tomb Raider, Uncharted, Grand Theft Auto. 

(Computer) Role-Playing Games

Bij Role-Playing Games (RPG) of Computer Role-Playing Games (CRPG) gaat het om de rol die je speelt. Je kruipt in de huid van een personage, of van een groep (party). Ontwikkeling van het karakter staat centraal, en in de online variant van dit soort spellen staat ook de samenwerking binnen groepen centraal.

Elk personage heeft eigenschappen die in de loop van het spel kunnen verbeteren. De verbetering vindt plaats door het opdoen van ervaring of het winnen van een niveau (level).

Elk spel heeft daarnaast zijn eigen lijst met eigenschappen waarin personages kunnen groeien: gebruik van vuurwapens, gebruik van zwaarden, gebruik van bijlen, gebruik van schilden etc.

Voorbeelden: Final Fantasy, Pokémon, Fallout, The Elder Scrolls

Een Massively multiplayer online role-playing game (MMORPG) is een genre binnen de Role-Playing games. Dit zijn spellen waarbij je met een groot aantal anderen online speelt in een virtuele wereld. Mensen maken online verenigingen (guilds) om samen tot een hoger niveau te komen. 

Voorbeelden: World of Warcraft, Guild Wars, RuneScape

Simulatiespel

Bij dit genre spellen wordt een al dan niet bestaande wereld of een bepaalde activiteit nagebootst. Je moet bij voorbeeld een vliegtuig besturen vanuit een realistisch vorm gegeven cockpit. Of je bent beheerder van een pretpark. Simulatiespellen kunnen zowel online als offline worden gespeeld. De resultaten worden opgeslagen dus als je verder wilt spelen begin je waar je de laatste keer bent gestopt.

Voorbeelden: SimCity-serie, RollerCoaster Tycoon-reeks

Real-time strategy (RTS)

Hierbij moet de speler zijn strategisch inzicht gebruiken om te winnen. Door het nemen van strategische beslissingen, is het de bedoeling om één of meer vijanden verslagen te verslaan. De mate van planning en de strategieën en tactieken die een speler kiest bepalen hoe het spel verloopt. Het toeval speelt geen, of alleen een kleine, rol. Deze games zijn online en offline te spelen.

Voorbeelden: Age of Empires, Warcraft, Starcraft, Schaakspel

Multiplayer Online Battle Arena (MOBA)

Een recent populair wordende variant op RTS games zijn MOBA´s (multi-player online battle arena’s): teams van spelers (vaak 5) nemen het in een wedstrijd tegen elkaar op in een online speelomgeving. Het gaat om strategisch inzicht, samenwerken en goed communiceren met je team, maar ook om snel reactievermogen. Het spel eindigt als het doel bereikt is, de tijd voorbij is of het andere team volledig uitgeschakeld is.  

Voorbeelden: League of Legends, World of Tanks