single.php
. . . voordelen Voordelen van gamen

Voordelen van gamen

Welke voordelen heeft gamen?

Het spelen van games heeft veel verschillende voordelen. Het is een manier om te ontspannen en plezier te beleven. Gamen heeft voordelen op verschillende gebieden1In dit onderzoek kun je meer lezen over de voordelen van gamen

 • Cognitief: dit gaat om hoe je hersenen informatie verwerken en opslaan. Bijvoorbeeld geheugen, aandacht, concentratie, plannen, etc.
 • Psychologisch: dit gaat om hoe je je mentaal voelt en hoe je je gedraagt.
 • Emotioneel: dit gaat om de emoties die je ervaart en hoe je daarmee omgaat.
 • Sociaal: dit gaat om hoe je reageert op anderen en hoe je omgaat met het gedrag van anderen.

Cognitief

Games kunnen de concentratie en aandacht verbeteren.2Dat bespreken de onderzoekers van dit artikel en dit onderzoek over leren, aandacht en action games Dit geldt meer voor actiegames dan voor tragere games. Actiegames zijn bijvoorbeeld spellen waarin je moet schieten of vechten. In actiegames moet je vooruit kunnen denken en snel kunnen reageren. Hierdoor leer je verschillende dingen:

 • Beter concentreren en afleidingen weerstaan3 Dat bleek in dit onderzoek over aandacht en action games.
 • Snel aanpassen aan veranderingen4Dat blijkt in dit onderzoek onder studenten die gamen.
 • Snel wisselen tussen taken5Dat blijkt in dit onderzoek onder studenten die gamen.

Daarbij kan het spelen van games zorgen voor een beter ruimtelijk inzicht.6Dat bespreken de onderzoekers in deze meta-analyse over ruimtelijke vaardigheden. Ruimtelijk inzicht is belangrijk bij vakken als wiskunde en techniek. Ook kan het helpen in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld bij het vinden van de weg in een onbekende stad.

Het spelen van strategiegames heeft ook verschillende voordelen. Dit zijn games waarin je goed moet plannen om te kunnen winnen. In deze games wordt vaak weinig uitgelegd over hoe problemen moeten worden opgelost. Daardoor moeten gamers zelf mogelijke oplossingen verkennen. Hierdoor leert de speler om goed te plannen en creatieve oplossingen te bedenken.7Dat bespreken de onderzoekers in dit artikel en dit artikel over voordelen van gamen.

Psychologisch

Games zijn vaak zo gemaakt dat je moeite wilt doen om er beter in te worden. En dat je nieuwsgierig wordt naar de rest van het spel. Er zitten bepaalde eigenschappen in games die hiervoor zorgen. En je daarbij aanzetten om door te blijven spelen. Dat zijn eigenschappen zoals:

 • duidelijke doelen,
 • beloningen,
 • directe feedback,
 • een stijgende moeilijkheidsgraad.

De moeilijkheidsgraad past zich in games vaak aan op hoe goed de gamer is in het spel. Hierdoor is er een goede balans tussen uitdaging en de ervaring van succes. Gamers ervaren snel goed in iets te worden en krijgen daar waardering voor.8Daar kun je meer over lezen in dit artikel over motivatie en gamen. Hierdoor verhoogt het zelfvertrouwen.

Gamers leren omgaan met verliezen, uitdagingen en succes. Dit versterkt het doorzettingsvermogen.9Dat bespreken de onderzoekers in dit artikel over gamen en doorzettingsvermogen. Dit is de overtuiging dat je ondanks dat het soms niet lukt met oefening beter in iets kunt worden. Dit kan positieve effecten hebben op andere gebieden in het leven. Zoals bijvoorbeeld op school en op werk. 

In dit artikel over wat gamen leuk maakt kun je hier meer over lezen.

Emotioneel

Een belangrijk voordeel van gamen is dat het plezier geeft. Het spelen van korte puzzelgames (zoals Angry Birds en Bejeweled) kan de stemming al verbeteren. Ook kan het zorgen voor ontspanning, het verminderen van stress10Dat blijkt uit dit onderzoek over games en stemming. en het ervaren van flow.11Dat bespreken de onderzoekers in dit artikel over flow. Dan ga je zo in een game op dat je de tijd vergeet. Flow is gelinkt aan meer betrokkenheid en prestaties op school, meer zelfvertrouwen en minder angst.

Naast plezier en ontspanning lokken games ook negatieve emoties uit. Zoals bijvoorbeeld frustratie, boosheid, angst en verdriet. Gamers leren hierdoor beter omgaan met hun emoties.12Dat bespreken de onderzoekers in dit artikel over de voordelen van gamen. Soms lukt iets niet in een spel en raak je als gamer boos of gefrustreerd. Als je boos blijft, ga je vaak slechter spelen of maak je nog meer fouten. Als je je boosheid aan de kant zet, gaat het vaak een stuk beter. Bijvoorbeeld door een verloren wedstrijd te accepteren. Of door anders naar een situatie te kijken om een probleem op te lossen.

Sociaal

Gamen is een makkelijke manier om in contact te komen met mensen van allerlei leeftijden en uit verschillende delen van de wereld. Games kun je spelen met of tegen elkaar, zowel offline als online. Zo worden nieuwe vriendschappen gevormd of bestaande vriendschappen versterkt. Hierdoor versterken gamers hun sociale vaardigheden.13Dat blijkt uit dit onderzoek over prosociaal gedrag en gamen.. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan samenwerken, kennis uitwisselen, elkaar helpen, communiceren, Engelse taalvaardigheid, en de leiding nemen. 

Gamen kan dus heel wat verschillende voordelen hebben, op cognitief, psychologisch, emotioneel en sociaal gebied. Gamers kunnen ook nadelen ervaren van gamen. Lees hier meer over de risico’s van gamen.

Stel een vraag
Scroll naar boven