single.php
. . . verantwoord-gamen Zo blijf je lichamelijk gezond

Zo blijf je lichamelijk gezond

Tips om gezond te blijven

Als je gamet kun je lichamelijke klachten krijgen. Vaak zit je langere tijd in dezelfde houding. Je kunt dan last krijgen van nek- en schouderpijn, of hoofdpijn. Ook kan het moeilijk zijn om fit te blijven als je weinig beweegt. Lees verder voor tips om gezond te blijven.

Let op je zithouding

Het is belangrijk om rechtop te zitten. Niet onderuit gezakt of voorover gebogen. Houd de bovenkant van het beeldscherm het liefst op ooghoogte en zet de voeten plat op de grond.

Kijk dit filmpje voor meer informatie over een goede houding bij computergebruik.

Wissel je houding regelmatig af

Als je je houding regelmatig afwisselt, heb je minder kans op lichamelijke klachten. Zo voorkom je dat er te lang spanning op steeds dezelfde spieren staat. Je kunt als variatie staand of liggend de tablet of telefoon gebruiken.

Beweeg tussendoor

Lang stilzitten heeft risico’s. Denk bijvoorbeeld aan een grotere kans op hart- en vaatziekten, diabetes, een verhoogde bloeddruk en overgewicht. Als je regelmatig even beweegt, kunnen deze risico’s verminderen. Een paar keer per week sporten is heel gezond, maar is nog niet genoeg als je veel zit. Loop weg van je scherm en pak bijvoorbeeld wat te drinken.

Bekijk deze animatie ‘Waarom zitten slecht voor je is’.

Bescherm je ogen

Als je veel naar een scherm kijkt, kun je last krijgen van je ogen. Je kunt hierdoor last krijgen van bijziendheid. Vooral bij kinderen en jongeren tot 20 jaar is het belangrijk om de ogen hiervoor te beschermen. Ken je de 20-20-2 regel? Na elke 20 minuten schermtijd is het aan te raden ongeveer 20 seconden in de verte te kijken. En zorg dat je elke dag minimaal 2 uur buiten bent.

Je kunt ook last krijgen van vermoeide of droge ogen. Ook dan helpt het om regelmatig pauzes te nemen.
Het is soms ingewikkeld om elke 20 minuten een pauze te nemen, bijvoorbeeld als je midden in een game zit. Zorg dat je herinnerd wordt aan deze pauze. Zet een alarm op je telefoon of laptop. Of gebruik een app zoals Workrave op Windows of TimeOut op je Mac.

YouTubers vertellen hoe je lichamelijk gezond blijft

Stel een vraag
Scroll naar boven