single.php
. . . verantwoord-gamen Zo kun je beter slapen

Zo kun je beter slapen

Tips om beter te slapen

Game je tot laat in de avond? Dan val je waarschijnlijk moeilijker in slaap en word je ’s nachts vaker wakker. Van het gamen word je namelijk lichamelijk en mentaal alert. Lees deze tips om beter te slapen.

Stop op tijd met gamen om beter te slapen

Als je gamet ben je extra alert, wakker en geconcentreerd. Spanning, opwinding en adrenaline verhogen. Dit geldt ook voor smartphonegebruik. Je slaapt waarschijnlijk beter als je tenminste een uur voordat je naar bed gaat stopt met gamen en ander beeldschermgebruik.

Leg je telefoon ‘s nachts buiten de slaapkamer

Beeldschermgebruik ’s avonds kan slaapproblemen versterken. Je kunt meer moeite hebben met inslapen of doorslapen en de kwaliteit van je slaap kan verslechteren. Hierdoor kun je je niet uitgerust voelen als je wakker wordt in de ochtend. Dat blijkt uit dit onderzoek en deze literatuurstudie over slaap bij gamende jongeren. Met een telefoon naast je bed is de verleiding groot om vlak voor het slapen en ‘s nachts je telefoon te gebruiken. Mentaal blijf je daardoor alert en wakker. Ook slapen mensen met een telefoon in hun slaapkamer korter en zijn ze minder uitgerust. Dat werd bijvoorbeeld gevonden in dit onderzoek. Het is dus slim om een ‘normale’ wekker te gebruiken. Zo kun je je telefoon ‘s nachts buiten de slaapkamer houden.

Risico’s van blauw licht

Het licht van digitale apparaten lijkt wit, maar bevat veel blauw licht. Blauw licht heeft een hogere energie dan andere kleuren licht. Deze hogere energie zou schadelijk kunnen zijn. Er is veel onderzoek gedaan naar de vraag hoe schadelijk dit is voor onze ogen. Uit deze onderzoeken komt dat we nog niet goed weten welk effect dit licht heeft op de gezondheid van onze ogen.

Wat we wel weten is dat blauw licht vlak voordat je gaat slapen een negatief effect kan hebben op je biologische klok. Als je hier gevoelig voor bent, kun je daardoor moeilijker in slaap vallen. Ook kan het zorgen voor een kortere en/of onrustigere slaap.

Lees hier meer over het onderzoek dat is gedaan naar risico’s van blauw licht.

Een blauw licht filter

Er zijn speciale blauw licht filters beschikbaar voor de mogelijke negatieve effecten van blauw licht.
Als je meestal goed slaapt, is een blauw licht filter niet nodig. Als je slecht slaapt door een jetlag of onregelmatige diensten, kun je proberen of een filter je helpt. Voorbeelden van een filter zijn ‘Blauw licht filter’, ‘Twilight’, ‘Night shift’ en ‘F.lux’.

Kom tot rust vóór je gaat slapen

Eén ding is helder: als je goed wilt slapen, zorg dan dat je ’s avonds voor bedtijd eerst tot rust komt. Voor veel mensen zal het helpen om de computer uit te zetten of telefoon weg te leggen. Niet vanwege het licht, maar gewoon omdat je extra alert wordt van bijvoorbeeld een spannende game.

Stel een vraag
Scroll naar boven