single.php
. . . verantwoord-gamen Tips voor verantwoord gamen - Zo houd je balans

Tips voor verantwoord gamen – Zo houd je balans

Tips voor verantwoord gamen – Zo houd je balans

Als je veel gamet, is het belangrijk een goede balans te houden tussen gamen en andere dingen in het dagelijks leven. Het gamen kan bijvoorbeeld ten koste gaan van werk, school en offline contact met anderen. Deze tips kunnen je helpen de balans te behouden.

Lees verder onder de video

 

Bedenk wat voor jou de voordelen en nadelen zijn van gamen

Meestal is gamen een leuke tijdsbesteding, met veel voordelen. Schrijf eens op hoe dit voor jou is: wat brengt gamen je? Wat vind je er zo leuk aan? En waarom specifiek deze game? Ontdek jouw ‘waarom’ en wees daar bewust van. Denk ook na over welke mechanismen in de game zitten om mensen door te laten spelen (bijvoorbeeld aan bijvoorbeeld door ranglijsten, missies, een online community). Merk je ook nadelen voor jezelf of in je omgeving? Misschien zijn er redenen waarom je minder wilt gamen. Wil je een doel wil stellen om minder tijd te besteden aan gamen? Bewaar dit lijstje met redenen dan ergens waar je het regelmatig tegenkomt.

Houd twee weken je gamegedrag bij 

Wanneer game je, en hoelang? En wat gaat eraan vooraf? Dat kun je bijhouden in een ‘gamedagboek’. Print het gamedagboek uit en plak het bijvoorbeeld op je koelkast, op je deur of naast je computer. Per dag kun je zo je gamegedrag bijhouden. Dit kun je doen om meer inzicht te krijgen en te onderzoeken of er een patroon zit in het gamen. Op welke dagen en tijden game je? En wat is de reden? Gamen kan zo’n automatisme zijn geworden dat je het doet zonder erover na te denken. Maar gamen kan ook voor ontspanning zorgen. Misschien game je soms omdat je stress hebt, omdat je je anders verveelt of als uitlaatklep na een ruzie. En houd ook bij hoe je de game uitkomt. Voel je je direct na het spelen tevreden, vrolijk en opgelucht? Of ben je boos, geïrriteerd, kwaad? Dan kun je je afvragen of je wel de juiste game speelt. Misschien is er wel een andere game die voor minder stress zorgt. Bij boosheid of frustratie: Schrijf direct op waarom je boos bent geworden. Dit geeft uiteindelijk inzicht in het gedrag en de oorzaken van je boosheid.

Zorg dat je weekschema in balans is

Verdeel je tijd tussen slaap, studie, sport, sociale contacten en spel. Je kunt per dag eens bekijken waar je je tijd aan besteedt. Hoe is de verhouding tussen gamen en andere (offline) activiteiten zoals slapen, school, werk, offline sociale contacten en sporten? Hoe zou je willen dat je week er uit ziet? Het kan natuurlijk dat je tot de conclusie komt dat er een prima balans is en dat je het zo wil houden. Maar misschien wil of moet je eigenlijk meer tijd besteden aan andere activiteiten. Ook zijn er minder leuke dingen die iedereen nu eenmaal moet doen, zoals opruimen. Als er geen balans meer is, kunnen er op den duur toch problemen ontstaan.

Maak duidelijke afspraken

Afspraken kun je maken met jezelf of met anderen. Deze afspraken kunnen bijvoorbeeld gaan over wanneer en hoelang je wil gamen en (tot) hoe laat. Op welke dagen of dagdelen wil je gamen? Bedenk van te voren wat je concrete speeltijd en eindtijd is. Het kan helpen om dit alvast te zeggen aan de mensen met wie je (offline) gamet, of aan huisgenoten of familieleden. Dit kan een stok achter de deur zijn, en iedereen weet waar hij/zij aan toe is. Je kunt ook dagen inplannen waarop je niet gamet, maar andere dingen onderneemt. Zorg dat je op die dagen genoeg te doen hebt. Welke andere activiteiten ga je die dagen doen (zie hieronder ‘bedenk alternatieven’)?

Bereid je voor

Bedenk of er situaties zijn waarin je het moeilijk vindt om niet te gamen of het bij een bepaald aantal uren te houden. Bereid je voor en bedenk van tevoren wat je dan kunt doen. Het kan bijvoorbeeld helpen van te voren afspraken te maken met vrienden of familie, afleiding te zoeken en om een alternatief te bedenken.

Bedenk alternatieven

Wat vind je naast gamen nog meer leuk om te doen? Bedenk alternatieven als vrijetijdsbesteding en maak een weekplanning. Vind je het moeilijk om iets te bedenken? In de afbeeldingen hieronder vind je ideeën.

Klik op de afbeelding voor een groter plaatje.

Alternatieve activiteiten: sportAlternatieve activiteiten: sociaalAlternatieve activiteiten: creatief

Blokkeer tijdelijk apps

In het geval van games of social media op je telefoon kan het helpen om een App Blocker te installeren. Hierbij kun je van te voren instellen dat bepaalde apps geblokkeerd zijn op tijden dat je met jezelf of met anderen hebt afgesproken niet te gaan gamen of op social media zoals Facebook of Snapchat te gaan. Dit kan ook handig zijn op werk of school. Voorbeelden zijn: AppBlock, Block Apps, Stay Focused, App Detox, ClearLock en Offtime. Ook zijn er productiviteit-apps (zoals FishCure en Forest) waarbij je beloond wordt als je minder op je telefoon kijkt. Zo groeit bijvoorbeeld in de app Forest een boom als je een bepaald aantal minuten geen apps opent, zodat je uiteindelijk een bos kunt bouwen.

Praat met anderen in je omgeving

Misschien word je wel eens gek van je ouders of van anderen in je omgeving, omdat ze vaak klagen dat je teveel gamet. Dat is begrijpelijk, maar het is jammer als er ruzie van komt. Het kan zijn dat ze niet goed snappen waarom je gamet en wat je daar zo leuk aan vindt. Ze vinden misschien dat je beter andere dingen kunt doen. Bijvoorbeeld met vrienden afspreken of gezellig met het gezin iets leuks doen. Ze weten er waarschijnlijk weinig vanaf. Jij bent de expert. Je kunt misschien eens rustig uitleggen wat voor games je speelt en wat je hier leuk aan vindt. Je kunt ze ook mee laten kijken terwijl je speelt. Tijdens het gamen kun je vertellen wat er gebeurt. Dan kun je uitleggen waarom het bijvoorbeeld vervelend is om tijdens het spelen steeds gestoord te worden of ineens te moeten stoppen. En dat je daarom soms geïrriteerd reageert of niet direct stopt met spelen als dat van je gevraagd wordt.

Je kunt aan je ouders vragen welke zorgen ze precies hebben over het gamen. Waarom vinden ze het vervelend dat je dit zo graag doet? Als ze bijvoorbeeld bepaalde vooroordelen hebben over gamen kun je samen op zoek gaan naar de juiste informatie. Misschien klopt hun idee helemaal niet. Kijk ook eens samen naar de voor- en nadelen van gamen. Als ze bang zijn dat je verslaafd raakt kun je samen bedenken hoe je dit kunt voorkomen. Bekijk hier een filmpje over misverstanden over gamen. 

Advies van ex pro-gamer voor gamers

Stel een vraag
Scroll naar boven